Izgubljena generacija: mladi pogosteje na bolniški kot starejši kolegi

Svet 26. Feb 202420:43 1 komentar
Stres na delovnem mestu
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Raziskava neprofitne britanske organizacije je pokazala, da se mladi Britanci na delovnem mestu v večji meri soočajo z zdravstvenimi težavami kot njihovi starejši kolegi. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so mladi s težavami v duševnem zdravju veliko bolj podvrženi tveganju za brezposelnost in opravljanje nizko plačanih del.

Delavci v svojih dvajsetih letih so pogosteje bolniško odsotni kot tisti v štiridesetih, je razkrila nova britanska raziskava, ki jo je financirala neprofitna organizacija The Health Foundation. Z raziskavo so želeli tamkajšnjo vlado pozvati k ukrepanju, da bi preprečila nastanek “izgubljene generacije” mladih zaposlenih, poroča SkyNews.

V letih 2021 in 2022 je kar 34 odstotkov mladih Britancev, starih med 18 in 24 let, poročalo o simptomih duševnih motenj, kot so depresija, tesnoba in bipolarna motnja. Leta 2000 je bil delež za 10 odstotkov nižji.

Omenjena raziskava je pokazala, da ima slabo duševno zdravje mladih velik vpliv na njihovo izobrazbo, posledično pa se pogosteje soočajo z brezposelnostjo ali pa sprejemajo manj plačana dela. Pri tem naj bi bile mlade ženske bolj na udaru, vpliv nanje naj bi bil 1,5-krat večji v primerjavi z vplivom na mlade moške.

Med letoma 2018 in 2022 je bilo brezposelnih 21 odstotkov Britancev z duševnimi težavami, ki so bili stari od 18 do 24 let. 40 odstotkov izmed njih jih je opravljalo nizko plačano delo. V isti starostni kategoriji – a brez duševnih težav – je bilo brezposelnih 13 odstotkov mladih, 35 odstotkov pa jih je opravljalo nizko plačana dela, je rezultate raziskave povzel SkyNews.

Zaradi duševnih težav več šolarjev ne opravi končnih izpitov

Med mladimi brezposelnimi z zdravstvenimi težavami jih je imelo 79 odstotkov srednješolsko ali nižjo izobrazbo.

Vsak osmi šolar med 11. in 16. letom, ki se sooča s težavami z duševnim zdravjem, je v preteklem semestru od pouka izostal več kot 15 dni. Med učenci, ki podobnih zdravstvenih težav niso imeli, je več kot 15 dni manjkal zgolj eden od 50 učencev oziroma 0,02 odstotka.

11- do 14-letniki s težavami v duševnem zdravju se po poročanju SkyNews soočajo s trikrat večjim tveganjem, da ne opravijo končnih izpitov.

Kar tretjina mladih v Združenem kraljestvu z duševnimi težavami, ki nima diplome oziroma opravljenih zaključnih izpitov, je brezposelna. “Doslej je bila pozornost na osebah v višješolskem izobraževanju, a skrbeti bi nas moralo, ko opazimo slabo duševno stanje v kombinaciji s slabimi učnimi rezultati,” je povedala Louise Murphy, ekonomistka pri Resolution Foundation, organizaciji, ki je opravila raziskavo.

“Tvegamo, da bomo ustvarili izgubljeno generacijo”

Ekonomske posledice slabega duševnega zdravja so najtežje za mlade brez univerzitetne izobrazbe. Trenutno je brezposeln vsak tretji mladi Britanec, ki boleha za eno od duševnih motenj.

Murphy je poudarila, da potrebujemo več podpore za ljudi, ki se odločijo, da bodo izpite ponovno opravljali, ko so starejši.

“Brez ukrepanja vlade tvegamo, da bomo zaradi slabega zdravja ustvarili izgubljeno generacijo,” pa je dejala zdravstvena direktorica Health Foundation Jo Bibby. Dodala je, da bi se morali osredotočati na temelje zdravja, kot sta dobra izobrazba in zaposlitev, s čimer bi mlade opremili z orodji, potrebnimi za vstop v odraslo dobo.

Britanska vlada je načrtu Back To Work (“Nazaj v službo”, op. a.) nedavno namenila 2,5 milijarde funtov (2,9 milijarde evra). Cilj načrta je pomagati najti zaposlitev milijonu Britancev, ki se soočajo z dolgotrajnimi zdravstvenimi stanji ali motnjami. Za podporo ljudem z duševnimi stiskami je britanska vlada lani sicer namenila skupno 16 milijard funtov (18,7 milijarde evrov), od tega milijardo funtov oziroma 1,2 milijarde evrov posebej za otroke in mlade, še piše SkyNews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje