Izklopite funkcijo na Viberju, ki vas lahko veliko stane

Svet 18. Sep 202205:57 5 komentarjev
Viber
PROFIMEDIA

Priljubljeno aplikacijo Viber mnogi uporabljajo za internetne klice in sporočila, ki so brezplačni. Vendar pa lahko ob nepazljivosti dobite tudi visok račun.

WhatsApp, Facebook Messenger in Viber so tri najbolj razširjene aplikacije, ki omogočajo brezplačno pošiljanje sporočil in klicanje uporabnikov med seboj. Za takšno komunikacijo morata biti izpolnjena dva pogoja – internetna povezava in nameščena aplikacija. Nato omejitev ni več in med seboj lahko brezplačno komunicirate ne glede na to, kje na svetu se nahajate.

Medtem ko si je mogoče sporočila preko Viberja pošiljati izključno v primeru, ko imata oba uporabnika nameščeno aplikacijo, pa je pri klicih drugače.

V aplikaciji Viber lahko za klic izberete tudi opcijo “Viber OUT”, kar pomeni, da se bo klic izvedel preko protokola VoIP (ang. Voice over Internet Protocol). Uporabnik, ki kliče iz aplikacije Viber na mobilni ali fiksni telefon, potrebuje internetno povezavo, klicani pa lahko sprejme klic na mobilnem oziroma fiksnem telefonu – seveda pa mora imeti dostop do mobilnega ali fiksnega omrežja.

V tem primeru klic iz aplikacije Viber ni brezplačen, uporabnik pa ima na voljo različne zakupe minut, lahko pa se tudi odloči, da zakupi minute za klice v posamezno državo ali pa si napolni svoj račun in kliče po porabi, cene klicev pa se razlikujejo od posamezne države.

Vibert out
N1

Nepotrebni stroški lahko nastanejo, če imate obkljukano napačno stvar

Nepotreben strošek lahko nastane tudi v primeru, da na svojem telefonu klic prevzamete mednarodni klic preko aplikacije Viber namesto privzete v vašem telefonu. Ta težava in nepotrebni stroški lahko nastanejo v tujini, predvsem v državah izven EU. Uporabnik tako dobi klic iz tujine, vidi, da je preko aplikacije Viber in se javi, misleč, da je klic brezplačen. Ne ve pa, da je klicatelj klical preko privzetega programa za telefoniranje na telefonu ali opcije Viber Out. V obeh primerih lahko pri sprejemu klica nastanejo stroški, ta nastavitev pa je v Viberju privzeta, zato jo je treba v nastavitvah spremeniti.

Če niste prepričani, ali imate morda tudi sami napačne nastavitve, lahko to preverite v aplikaciji Viber, kjer kliknete na ikono “Nastavitve” (ang. Settings) in nato izberete “Klici in sporočila” (ang. Calls and messages). V končnem meniju ne smete imeti obkljukane opcije “Viber In call”.

Postopek, kako lahko preverite, ali imate vključeno funkcijo prevzema klica s strani Viberja:

Navodila Viber
Zajem zaslona
Navodila Viber
Zajem zaslona

Pred meseci je sicer številne Slovencev v povezavi z Vibrom presenetila sporočilo, da bo aplikacija postala plačljiva oziroma da bo Viber začel zaračunavati svoje storitve, vendar se je novica izkazala za lažno. Vsak, ki prejme podobno sporočilo, je najbolje, da to preveri na uradnih straneh aplikacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje