Izrael bo zaradi strelskih napadov olajšal pogoje za pridobitev orožja

Svet 29. Jan 202310:01 > 19:45 0 komentarjev
Profimedia

Izraelski varnostni kabinet je v soboto po dveh palestinskih strelskih napadih v vzhodnem Jeruzalemu, ki sta terjala sedem smrtnih žrtev in več ranjenih, napovedal ukrepe za odvzem pravic do socialne varnosti "družinam teroristov". Poleg tega naj bi olajšali pogoje za pridobitev dovoljenja za nošenje strelnega orožja.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na zasedanju varnostnega kabineta obljubil odločen in hiter odziv na napada, ki sta ju izvedla Palestinca iz vzhodnega Jeruzalema. Člani kabineta so se nato dogovorili za odvzem pravic do socialne varnosti “družinam teroristov, ki podpirajo terorizem”. Napovedan ukrep bo najverjetneje veljal predvsem za Palestince z izraelskim državljanstvom in Palestince s statusom rezidenta v vzhodnem Jeruzalemu.

Izraelske oblasti pa so v Jeruzalemu zapečatile domovanje družine napadalca, ki je v petek v soseski Neve Jakov ubil sedem ljudi. Policija je tam zavarila vrata in zatesnila okna. Podobno so storili tudi v hiši družine 13-letnega strelca, ki je v soboto ranil dva človeka. Poteza je kot poroča Reuters, nekoliko presenetljiva, saj so to običajno počeli le pri storilcih napadov s smrtnimi žrtvami. Hiše bodo po napovedih oblasti porušili.

Poleg tega so člani kabineta napovedali, da bodo olajšali pogoje za pridobitev dovoljenja za nošenje strelnega orožja. “Ko imajo civilisti orožje, se lahko branijo,” je v soboto dejal minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. Danes se bo sestala tudi izraelska vlada, ki bo razpravljala o morebitnem odvzemu izraelskih osebnih izkaznic “družinam teroristov”.

Do odločitev izraelskih oblasti prihaja v luči dveh strelskih napadov v vzhodnem Jeruzalemu. V petek je 21-letni Palestinec v bližini tamkajšnje sinagoge ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ustrelila. V drugem napadu le dan pozneje pa je 13-letni Palestinec huje ranil dva moška.

Napada naj bi bila povračilni ukrep za četrtkovo racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu. V spopadih z izraelskimi vojaki je bilo tedaj ubitih devet Palestincev, še 20 pa ranjenih.

Streljanje v Jeruzalemu
Ronen Zvulun/REUTERS

Kritiki Netanjahuja so medtem v soboto nadaljevali proteste. V Tel Avivu se je zbralo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo njegovemu spornemu načrtu za reformo pravosodja, s katerim naj bi politiki dobili večji nadzor nad vrhovnim sodiščem. Demonstranti so se prav tako z minuto molka poklonili spominu na tiste, ki so bili ubiti v petek.

Netanjahu, ki se je decembra vrnil na oblast, se sicer že desetletja predstavlja kot voditelj, ki je najprimernejši za zagotavljanje varnosti Izraela. Prihodnji teden se bo sestal z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom, ki v ponedeljek prihaja na obisk v regijo. Blinken bo imel pogovore tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!