Izrael dosegel “zgodovinski dogovor” z Libanonom o meji na morju

Svet 11. Okt 202212:13 2 komentarja
Dalati Nohra/Handout via REUTERS

Izrael je po intenzivnih pogajanjih pod okriljem ZDA danes sporočil, da je z Libanonom dosegel "zgodovinski dogovor" o morski meji, ki poteka na območju, bogatem z zemeljskim plinom. Libanon dogovora uradno še ni potrdil. Pogajalci obeh držav, ki sta tehnično sicer še vedno v vojni, so pred tem sporočili, da so bile njihove zahteve izpolnjene.

Novico o dogovoru je danes sporočil izraelski premier Jair Lapid, ki je dejal, da gre za “zgodovinski dosežek”. Uradne potrditve dogovora s strani Libanona za zdaj še ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pogajalci obeh držav so pred tem danes sporočili, da sta strani ob posredovanju ZDA dobili na mizo končni predlog sporazuma, ki zadovoljuje vse njune zahteve in bi lahko vodil do zgodovinskega sporazuma za rešitev dolgotrajnega spora glede meje v Sredozemlju, kjer so bogate zaloge plina.

Izrael je sporočil, da predlog izpolnjuje njihove zahteve. “Ščitili smo varnostne interese Izraela in smo na poti k zgodovinskemu dogovoru,” je dejal glavni pogajalec Ejal Hulata. S predlogom je bil zadovoljen tudi Libanon. V najnovejšem besedilu predloga si je Libanon zagotovil vse svoje pravice in njegove pripombe so bile upoštevane, je dejal glavni pogajalec Elias Bou Saab, sicer podpredsednik libanonskega parlamenta, potem ko je osnutek posredoval predsedniku države Michelu Aounu.

Sporazum med sosednjima državama, ki sta se leta 2006 spopadli v uničujoči vojni, bi lahko pomenil pomemben korak k sprostitvi proizvodnje plina na morju za obe državi, poroča AFP. V pogovorih med Izraelom in Libanonom je posredoval ameriški odposlanec Amos Hochstein, ki si je prizadeval najti rešitev za njune dolgoletne zahteve. Državi sta leta 2020 obnovili pogajanja o morski meji, vendar je proces večkrat naletel na ovire.

Glavni vir trenj je bilo plinsko polje Karish, za katerega je Izrael vztrajal, da v celoti spada v njegove vode in ni predmet pogajanj. Libanon naj bi si lastil del polja in Hezbolah, militantna šiitska skupina, ki jo podpira Iran in ima velik vpliv v Libanonu, je zagrozil z napadi, če bi Izrael začel s proizvodnjo v Karishu.

Po določilih predlaganega osnutka sporazuma, ki je pricurljal v medije, bi celotno polje Karish prišlo pod izraelski nadzor, medtem ko bi razdelili drugo potencialno plinsko polje Qana, vendar bi bilo njegovo izkoriščanje pod nadzorom Libanona. Francosko energetsko podjetje Total bi dobilo licenco za iskanje plina na polju Qana, Izrael pa bi prejel delež bodočih prihodkov, še navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje