Izrael nadaljuje napade: tarči vnovič tudi bolnišnici Amal in Naser

Svet 26. Jan 202413:57 1 komentar
Mesto Han Junis na jugu enklave
Mesto Han Junis na jugu enklave (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael nadaljuje napade na mesto Han Junis. Tarči izraelskih sil sta po poročanju Al Džazire znova tudi bolnišnici Amal in Naser. V zadnji naj bi po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi medtem že zmanjkalo hrane, anestetikov in sredstev proti bolečinam.

V mestu Han Junis na jugu Gaze se nadaljujejo intenzivni spopadi, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je napadla več deset ciljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter pri tem ubila številne teroriste. Z napadi na domnevno infrastrukturo Hamasa nadaljuje tudi na severu Gaze.

Izrael še naprej oblega mesto Han Junis in je danes prebivalce več sosesk mesta pozval, naj zapustijo svoje domove in odidejo proti kraju Mavasi. Tarča izraelskih sil sta bili med drugim ponovno tudi bolnišnici Naser in Amal v Han Junisu, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Po nedavnih navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je v bolnišnici Naser zmanjkalo hrane, anestetikov in sredstev proti bolečinam. Izraelske sile pa naj bi tudi omejevale gibanje reševalcev v bolnišnico in iz nje.

Foto: PROFIMEDIA

Izrael še naprej trdi, da ne napada bolnišnic

Izraelska vojska je obtožbe o napadanju bolnišnic označila za “očitne dezinformacije” in trdi, da je stopila v stik z vodstvom omenjenih bolnišnic v Han Junisu, da bi zagotovila njihovo nadaljnje delovanje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po podatkih Združenih narodov je sicer samo v bolnišnici Naser zatočišče poiskalo približno 18.000 notranje razseljenih Palestincev. Številni pa so bolnišnični kompleks v zadnjih dneh po navedbah Izraela prostovoljno zapustili.

Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi, je po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi naraslo na 26.083. Nekaj več kot 64.480 ljudi je bilo ranjenih. Samo v zadnjih 24 urah pa je bilo ubitih najmanj 183 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi domnevne vpletenosti v napad 7. oktobra UNRWA odpustil več ljudi

Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA) je odpustila več zaposlenih, potem ko jih je Izrael obtožil vpletenosti v smrtonosni napad islamističnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. Vodja agencije Philippe Lazzarini je v petek sporočil, da so uvedli tudi preiskavo. ZDA so začasno že ustavile dodatno financiranje agencije.

Lazzarini je pojasnil, da so izraelske oblasti agencijo obvestile “o domnevni vpletenosti več njenih zaposlenih v omenjeni napad”. Da bi zaščitil sposobnost agencije, da še naprej dostavlja humanitarno pomoč, jih je takoj odpustil, uvedli pa so tudi preiskavo, da bi čimprej ugotovili resnico. Zagotovil je, da bodo vsi zaposleni, ki so bili vpleteni v teroristična dejanja, za to odgovarjali, tudi na sodišču, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rimu in Milanu prepovedali sobotne propalestinske proteste

Policija v Rimu in Milanu je prepovedala v soboto napovedane proteste v podporo Palestincem, potem ko je judovska skupnost izrazila zaskrbljenost, ker bi sovpadali z dnevom spomina na holokavst in bi lahko prišlo do protiizraelskih ali celo antisemitskih incidentov. Organizatorji kljub prepovedi vztrajajo, da bodo v soboto pripravili shode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje