Intenzivno obstreljevanje na jugu Gaze: Izrael ukazal evakuacijo 500.000 ljudi

Svet 24. Jan 202410:37 > 21:00 1 komentar
izraelski vojaki v Gazi
Foto: REUTERS

Izraelske sile nadaljujejo intenzivno bombardiranje mesta Han Junis na jugu Gaze, kjer si je zatočišče poiskalo več sto tisoč Palestincev, ki so pribežali iz drugih delov palestinske enklave. Medtem ko je Izrael več kot 500.000 ljudem ukazal, naj zapustijo to območje, Združeni narodi znova opozarjajo, da v Gazi ni več varnih območij za civiliste.

Izraelske sile so ponoči skoraj 90.000 prebivalcem in 425.000 razseljenim ljudem ukazale, naj zapustijo štiri kvadratne kilometre veliko območje v mestu Han Junis, je sporočil Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (UNOCHA). Dodaja, da na tem območju deluje 24 zavetišč za razseljene prebivalce iz drugih delov Gaze in tri bolnišnice.

To potrjuje splošno prepričanje Palestincev, da na celotnem območju Gaze ni več varnih območij za civiliste, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira. Varna niso niti območja, ki jih upravlja agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Medtem ko v večjem delu palestinske enklave divjajo spopadi med izraelskimi silami in palestinskimi borci, o močnem izraelskem bombardiranju poročajo zlasti v Han Junisu, tudi v neposredni bližini bolnišnic Al Amal in Al Aksa ter bolnišničnega kompleksa Naser.

Zdravniki brez meja so izrazili skrb za varnost zaposlenih in pacientov v bolnišnici Naser zaradi nenehnega obstreljevanja njene okolice in poudarili, da jih je treba zaščititi in jim omogočiti, da jo zapustijo, poroča katarska tiskovna agencija QNA.

UNOCHA je sporočil še, da je bilo od ponedeljka do torka popoldan v 24 urah v izraelskih napadih ubitih skoraj 200 Palestincev, še nekaj več kot 350 pa ranjenih. Po smrti 24 izraelskih vojakov v ponedeljek pa je število ubitih pripadnikov izraelskih sil po podatkih vojske naraslo na 219, še 1.232 pa je ranjenih.

Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi v Gazi, je po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v palestinski enklavi medtem naraslo na 25.490. Nekaj več kot 63.000 ljudi je ranjenih, še več tisoč pa pogrešanih.

Javni poziv državnemu vrhu k spremembi politike glede Ukrajine in Gaze

Okoli 60 vidnih predstavnikov slovenskega akademskega in javnega življenja je v torek na državni vrh naslovilo javni poziv k bolj smotrni zunanji politiki, zlasti v odnosu do vojn v Ukrajini in na območju Gaze. V javnem pozivu s prvopodpisanim Aurelijem Jurijem so premierja Roberta Goloba, predsednico republike Natašo Pirc Musar, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvali, naj vodstvo in članice EU pozovejo k spremembi politike oziroma strategije do vojne v Ukrajini. “Zavzemite se za pogovore z Rusko federacijo. Celo v Davosu so razumeli, da brez tega ne bo šlo, če se naj izbere pot k ponovni vzpostavitvi miru,” so zapisali v javnem pozivu, ki so ga med drugim podpisali filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, zgodovinarja Jože Pirjevec in Božo Repe, filozof Darko Štrajn ter sociolog Rudi Rizman. Po njihovi oceni pa žal ni znakov spametovanja niti pri konfliktu med Izraelom in Palestinci, saj “smo tudi mi Evropejci do agresorja prizanesljivi, mestoma celo razumevajoči”. Med drugim so pozvali k umiku soglasja Slovenije za napotitev flote Evropske unije v Rdeče morje za zaščito ladij pred napadi hutijevcev.

V Italijo na zdravljenje 100 otrok iz Gaze

Italija bo na zdravljenje v državo sprejela 100 palestinskih otrok in njihovih svojcev. Prva skupina bolnih in poškodovanih otrok bo predvidoma na Apeninski polotok prispela v prihodnjih dneh, je danes sporočil obrambni minister Guido Crosetto. “Spričo te resne humanitarne krize ne moremo ostati ravnodušni,” je poudaril minister.

Ministrstvo trenutno ureja vse potrebno, da bi lahko prvih 30 otrok skupaj z družinami v prihodnjih dneh prepeljali v Italijo iz Egipta s pomočjo letala. Še 30 otrok pa bo predvidoma prišlo v Italijo konec meseca z ladjo, ki bo v kratkem zapustila Egipt, je pojasnil.

Od začetka vojne v Gazi so ranjene Palestince na zdravljenje sprejele tudi druge države, med njimi Francija in Združeni arabski emirati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Humanitarne organizacije pozvale k prenehanju oboroževanja Izraela in palestinskih skupin

Šestnajst mednarodnih humanitarnih organizacij in organizacij za človekove pravice je danes članice Združenih narodov pozvalo k ustavitvi dobave orožja in streliva Izraelu in palestinskim oboroženim skupinam.  “Zaradi izraelskega bombardiranja in obleganja je civilno prebivalstvo prikrajšano za osnovna sredstva za preživetje, Gaza pa postaja neprimerna za bivanje,” so v skupni izjavi zapisale mednarodne organizacije in opozorile, da se prebivalstvo v enklavi sooča s humanitarno krizo brez primere.

Po njihovih navedbah so izraelske sile uničile “velik del domov, šol, bolnišnic, zavetišč in begunskih taborišč v Gazi”. “Nobena zdravstvena ustanova v enklavi ne deluje v celoti, tiste, ki še vedno lahko delujejo, pa so preobremenjene,” so dodale.

Ob tem so opozorile, da tudi po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael “oborožene skupine v Gazi še naprej izvajajo raketne napade na naselja v Izraelu”. V luči tega so pozvale k takojšnji ustavitvi dobav orožja, zlasti če obstaja nevarnost, da se ga “uporabi za hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava ali prava o človekovih pravicah”.

Med podpisniki skupne izjave so med drugim organizacije Amnesty International, Christian Aid, Medecins du Monde, Norwegian People’s Aid, Oxfam in Save the Children, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) sedem od 24 bolnišnic na severu Gaze delno deluje, primanjkuje pa jim osebja, zdravil in medicinskih pripomočkov, goriva, čiste vode in hrane. WHO je medtem v torek v bolnišnico Al Šifa dostavila 19.000 litrov goriva in ocenila, da nekatere osnovne laboratorijske in radiološke storitve, kot tudi operacijske sobe, še vedno delujejo.

Meddržavno sodišče (ICJ) je danes sporočilo, da bo v petek odločilo glede zahteve Južne Afrike, da se v vojni v Gazi zahteva takojšnjo prekinitev ognja. Pretoria v tožbi obtožuje Izrael genocidnih dejanj nad Palestinci med vojno v Gazi, hkrati so od ICJ zahtevali takojšnjo pravno zaščito Palestincev kot začasni ukrep po skrajšanem postopku.

Turčija in Iran za preprečitev širjenja konflikta v Gazi po regiji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in iranski kolega Ebrahim Raisi sta se danes v Ankari strinjala, da je treba preprečiti širitev konflikta v Gazi po Bližnjem vzhodu. Raisi pa je tudi vse države pozval, naj prekinejo trgovinske odnose z Izraelom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika sta se strinjala, da je treba zajeziti nasilje v Gazi in okrepiti boj proti terorizmu. “Strinjala sva se tudi, da se je treba izogniti korakom, ki bi še bolj ogrozili varnost in stabilnost naše regije,” je na skupni novinarski konferenci dejal Erdogan.

Raisi je medtem izjavil, da so Palestinci v Gazi že zmagali v vojni proti Izraelu, saj se bojujejo že več kot 100 dni. Vse države pa je pozval, naj prekinejo trgovinske odnose z Izraelom. “Prekinitev političnih in gospodarskih odnosov je zagotovo lahko učinkovito za prisiljevanje sionističnega režima, da preneha z vsemi grozodejstvi,” je dodal.

Še pred obiskom Turčije pa je poudaril, da imata državi “skupno stališče glede podpore palestinskemu ljudstvu in uporu zatiranega, a močnega palestinskega ljudstva”.

Iranski predsednik je danes prvič obiskal Turčijo od svoje izvolitve leta 2021. Njegov obisk je bil dvakrat prestavljen zaradi vojne v Gazi in bombnega napada v Iranu, za katerega je odgovornost prevzela džihadistična skupina Islamska država in v katerem je v začetku meseca umrlo 89 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje