Izrael naj bi z rušenjem stavb v Gazi poskušal vzpostaviti varovalni pas

Svet 25. Jan 202410:35 > 11:12 0 komentarjev
Gaza
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Izraelska vojska je v Gazi na območju enega kilometra od ograje, ki ločuje palestinsko enklavo in Izrael, do zdaj porušila 40 odstotkov stavb. Na jugu enklave pa je bilo v bližini mesta Han Junis v območju kilometra ali manj od ograje uničenih 67 odstotkov stavb.

Izraelska vojska je v Gazi porušila več sto stavb, ki so bile od ograje med palestinsko enklavo in Izraelom oddaljene manj kot kilometer, saj si prizadeva vzpostaviti varovalni pas, ugotovitve študije hebrejske univerze povzemajo ameriški mediji. Doslej naj bi vojska za ta namen z zemljo zravnala okoli 40 odstotkov stavb na omenjenem območju.

Na podlagi izraelske študije, ki temelji na analizi satelitskih posnetkov, je izraelska vojska v Gazi na območju enega kilometra od ograje doslej porušila 40 odstotkov od skupno 2.824 tamkajšnjih stavb. “Vse je bilo zravnano z zemljo,” naj bi povedal eden od vojakov.

Po njegovih besedah, ki jih navaja katarska televizija Al Jazeera, je bilo območje pred tem namenjeno pretežno kmetijstvu. “Zdaj je to vojaško območje, popolna nikogaršnja zemlja,” naj bi še dejal vojak. Cilj izraelske vojske naj bi bil na območju vzpostaviti varovalni pas oziroma cono, “očiščeno vseh teroristov” in njihove infrastrukture, ob sklicevanju na neimenovan vir navaja britanski dnevnik Financial Times.

Mesto Han Junis na jugu enklave
Mesto Han Junis na jugu enklave (Foto: PROFIMEDIA)

“Očitno neupoštevanje pravil vojne”

Iz študije je razvidno tudi, da je bilo v bližini mesta Han Junis na jugu enklave uničenih 67 odstotkov stavb znotraj območja, ki je od ograje oddaljeno en kilometer ali manj. Han Junis je sicer zadnje dni prizorišče silovitih spopadov in pogosta tarča izraelskega obstreljevanja.

Medtem so ZDA obsodile sredin smrtonosni izraelski napad na zavetišče v Han Junisu, v katerem je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 12 ljudi. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je v sredo sporočila, da sta tankovska izstrelka zadela stavbo zatočišča, kamor se je zateklo okoli 800 ljudi. Po napadu je v objektu izbruhnil požar. Sprva so poročali o devetih mrtvih, kasneje pa je to število naraslo na 12. Še 75 ljudi je bilo ranjenih, poroča britanski BBC.

“Resno smo zaskrbljeni zaradi današnjih poročil o izstrelkih, ki so zadeli objekt UNRWA,” je sporočila Bela hiša. Po besedah tiskovne predstavnice Washington kljub neomajni podpori Izraelu pri obrambi pred “teroristi Hamasa, ki se skrivajo med civilisti” vztraja pri tem, da morajo izraelske sile med operacijami zaščititi civiliste.

Enako sporočilo je ob obsodbi napada posredoval tudi State Department, medtem ko so ga Združeni narodi označili za očitno neupoštevanje pravil vojne. Izraelska vojska odgovornost za napad zanika. Sporočila je, da preiskuje možnost, da je šlo za izstrelke palestinskega islamističnega gibanja Hamas. UNRWA sicer trdi, da je kompleks zavetišča jasno označen in da so bile njegove koordinate posredovane izraelskim oblastem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupno število ubitih Palestincev med izraelsko ofenzivo v Gazi po zadnjih podatkih znaša 25.700. Ranjenih je več kot 63.700 ljudi, na tisoče pa je pogrešanih. Na izraelski strani je medtem v spopadih umrlo 209 vojakov, več kot 1.200 pa jih je bilo ranjenih. Skupno je od začetka vojne 7. oktobra umrlo 545 izraelskih vojakov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!