“Civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji”

Svet 13. Dec 202315:57 > 18:16 2 komentarja
Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Prebivalcem Gaze ob nadaljevanju izraelskih napadov zmanjkuje časa in možnosti, opozarjajo Združeni narodi. Izraelska vojska nadaljuje s silovitimi zračnimi napadi, hkrati pa naj bi začela testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljal Hamas. Medtem se Izrael sooča z vse večjim pritiskom svojih zaveznic, še posebej svoje glavne podpornice ZDA.

Na sredinem svetovnem forumu o beguncih v Ženevi je vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini opozoril, da prebivalcem Gaze ob nadaljevanju izraelskih napadov zmanjkuje časa in možnosti – soočeni so z bombardiranjem, splošnim pomanjkanjem in izbruhi bolezni na vse manjšem prostoru, ki se vztrajno krči.

Lazzarini je v torek po obisku palestinske enklave dejal, da palestinski civilisti na območju Gaze živijo v peklu na Zemlji, danes pa je ocenil, da se “soočajo z najtemnejšim poglavjem svoje boleče zgodovine od leta 1948”.

Od začetka spopadov med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas, ki so izbruhnili po napadu Hamasa na izraelske civiliste 7. oktobra, je bilo zaradi nenehnega izraelskega bombardiranja in kopenske vojaške operacije v Gazi ubitih že več kot 18.600 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Po ocenah ZN je bilo ob tem razseljenih 1,9 milijona od približno 2,4 milijona prebivalcev Gaze, humanitarna pomoč pa v oblegano palestinsko enklavo prihaja prepočasi.

“Zelo daleč smo od ustreznega humanitarnega odziva,” je dejal Lazzarini in dodal, da tudi ko je pomoč dostavljena, pogosto gre le za eno pločevinko tune ali fižola ter eno plastenko vode na številčno družino. Opisal je še, kako so ljudje na ulici ustavljali tovornjake s pomočjo in v obupu goltali hrano, ki so jo našli.

Posvaril je tudi pred nadaljnjim razseljevanjem prebivalcev Gaze. “Sedaj so stisnjeni na manj kot tretjino prvotnega ozemlja Gaze. Nerealno je pričakovati, da bodo ljudje vzdržali v takšnih razmerah, še posebej, ko je meja z Egiptom tako blizu,” je dejal.

V mestu Rafa na egiptovski meji, kjer se nahaja tudi edini mejni prehod, prek katerega v Gazo prihaja humanitarna pomoč, je število prebivalcev z 280.000 naraslo na več kot milijon, je še povedal Lazzarini. Opozoril je, da je večina pomoči v Gazi odvisna od agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem, ki je na robu svojih zmogljivosti.

Izraelska vojska z novimi napadi, začela naj bi tudi poplavljati predore

Izraelska vojska je sporočila, da je v zadnjih 24 urah izvedla 250 zračnih napadov, predstavniki Hamasa pa trdijo, da je bilo v tem zadnjem valu napadov ubitih najmanj 50 ljudi. Situacijo za skoraj dva milijona razseljenih Palestincev je danes poslabšalo tudi močno deževje. Številni namreč spijo na prostem ali pa se stiskajo v prenatrpanih zavetiščih.

Tiskovni predstavnik palestinskega ministrstva za zdravje Ašraf al Kudra je medtem izraelske vojake obtožil streljanja v bolnišnici Kamal Advan na severu Gaze. “Okupacijske izraelske sile so poostrile obleganje in napade. Bojimo se za življenja 12 otrok na pediatričnem oddelku,” je dejal. Izraelska vojska ni komentirala njegovih navedb, ki jih po poročanju AFP ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Izraelska vojska je začela testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljal Hamas, so v torek poročali ameriški mediji. V nekatere predore naj bi napeljali morsko vodo, da bi ugotovili, ali je metoda primerna za obsežnejše uničenje podzemnega sistema, domnevno dolgega okoli 500 kilometrov.

Izraelska vojska v domnevno Hamasovem predoru pod bolnišnico Al Šifa
Domnevni Hamasov predor pod bolnišnico Al Šifa (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelska vojska ob tem domneva, da Hamas v predorih zadržuje več talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. Po dosedanjih izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, je v rokah gibanja še približno 135 talcev.

Ameriškega predsednika Joeja Bidna so na torkovi novinarski konferenci vprašali o poplavljanju nekaterih delov mreže predorov. Po njegovih informacijah v nobenem od njih ni talcev, vendar pa je opozoril, da tega ne ve zagotovo.

Zamisel o poplavljanju predorov pod Gazo, ki naj bi jih uporabljal Hamas, je pred kratkim izpostavil načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi. Gibanje naj bi uporabljalo tudi nekatere predore in bunkerje, ki jih je med zasedbo ozemlja pred desetletji zgradila izraelska vojska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska
Foto: PROFIMEDIA

Število ubitih izraelskih vojakov v Gazi je medtem naraslo na 115, je danes sporočila izraelska vojska. Po njenih navedbah je v torek v spopadih na severu enklave umrlo deset vojakov, kar za izraelsko stran predstavlja najbolj smrtonosen dan od začetka ofenzive konec oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael pod vse večjim pritiskom

Izrael je zaradi vojne na območju Gaze pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic. ZDA, ki veljajo za glavno podpornico Izraela, so zdaj kritične, češ da je izraelsko bombardiranje Gaze kot odgovor na napade skrajnega gibanja Hamas neselektivno.

Pritiski so se okrepili ob tem, ko je Generalna skupščina Združenih narodov v torek z veliko večino podprla nezavezujočo resolucijo, ki zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja na opustošenem ozemlju. Generalna skupščina ZN je s 153 glasovi za, desetimi proti in 23 vzdržanimi potrdila predlog resolucije arabskih držav, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi. Za resolucijo je glasovala tudi Slovenija, ki je podprla tudi dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Resolucija Generalne skupščine zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi, ponavlja zahtevo vsem stranem, da morajo spoštovati mednarodno pravo, še posebej glede zaščite civilistov, zahteva takojšnjo izpustitev vseh talcev in humanitarni dostop.

Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Biden je na predvolilnem dogodku v Washingtonu v torek dejal, da je Izrael po napadu Hamasa podprla večina sveta. “Vendar pa so začeli izgubljati to podporo zaradi neselektivnega bombardiranja,” je poudaril. Kasneje je na novinarski konferenci svoje pripombe omilil in znova poudaril, da ZDA podpirajo Izrael, a dejal, da je varnost nedolžnih Palestincev še vedno zelo zaskrbljujoča.

Washington že več tednov poziva Izrael, naj bolje poskrbi, da v Gazi ne bo civilnih žrtev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da se z Bidnom ne strinjata glede upravljanja območja Gaze po koncu vojne s Hamasom, kar po poročanju AFP kaže na neobičajno razhajanje med zaveznicama.

Nič ne bo ustavilo Izraela pri nadaljevanju vojne na območju Gaze, dokler ne bo dosegel zmage, je danes, v času, ko je pod vse večjim pritiskom svojih zaveznic, izjavil Netanjahu. “Nadaljevali bomo do konca. To pravim v luči velike bolečine, pa tudi v luči mednarodnega pritiska. Nič nas ne bo ustavilo. Nadaljevali bomo do konca, do zmage, nič manj kot to,” je poudaril Netanjahu.

Podobno je pred tem dejal tudi izraelski zunanji minister Eli Koen, ki je še dodal, da bi bila prekinitev ognja v sedanji fazi darilo za skrajno palestinsko gibanje Hamas. Prepričan je, da bi prekinitev ognja okrepila Hamas, ta pa bi nato lahko znova ogrozil prebivalce Izraela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazi zmanjkalo cepiv za otroke

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi skrajno palestinsko gibanje Hamas, je danes sporočilo, da je zmanjkalo cepiv za otroke in mednarodno skupnost pozvalo k njihovi dobavi. Pri tem ni pojasnilo, natanko katerih cepiv je zmanjkalo, je pa posvarilo pred katastrofalnimi posledicami za zdravje v enklavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koordinatorka ZN za dobavo humanitarne pomoči na palestinska ozemlja Lynn Hastings je dejala, da Sklad ZN za otroke (Unicef) preučuje pomanjkanje cepiv za otroke. “Cepiva so ena od ključnih stvari, ki jih poskušamo pripeljati v Gazo, da bi lahko nadaljevali s kampanjo cepljenja,” je dodala.

Tudi generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus je v nedeljo opozoril, da ima izraelsko obstreljevanje Gaze katastrofalne posledice za zdravje, saj z okrnjenimi zmogljivostmi deluje le 14 od 36 bolnišnic, od katerih sta le dve na severu palestinske enklave.

Ob tem je poudaril, da so razmere izjemno zaskrbljujoče in da je tveganje za poslabšanje zdravstvenih razmer še toliko večje zaradi približujoče se zime.

Otroci v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Po navedbah WHO je sicer skupno na razpolago le 1.400 od 3.500 bolnišničnih postelj, v dveh bolnišnicah na severu Gaze pa je nastanjenih trikrat več ljudi od dejanskih zmogljivosti. WHO je od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze zabeležila več kot 449 napadov na zdravstvene ustanove v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje