Združeni narodi podprli zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

Svet 12. Dec 202322:46 > 23:16 3 komentarji
Generalna skupščina Združenih narodov
Generalna skupščina Združenih narodov (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je potrdila resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Za resolucijo, ki sicer ni zavezujoča, je glasovala tudi Slovenija, ki je prav tako glasovala za dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je z veliko večino sprejela nezavezujočo resolucijo, ki poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju v Gazi. Zanjo je glasovalo 153 držav članic, 10 jih je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo, poroča BBC.

Gre za drugi poskus Generalne skupščine ZN za vzpostavitev premirja v Gazi. Že oktobra letos je pozvala k “humanitarnemu premirju” – takrat je resolucijo podprlo 121 držav članic, 14 jih je bilo proti, 44 pa se jih je vzdržalo.

Kratka resolucija je podobna predlogu, ki je v petek zaradi ameriškega veta propadel v Varnostnem svetu ZN. Resolucija Generalne skupščine zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi, ponavlja zahtevo vsem stranem, da morajo spoštovati mednarodno pravo, še posebej glede zaščite civilistov, zahteva takojšnjo izpustitev vseh talcev in humanitarni dostop.

Avstrija je predlagala, da se v besedilu posebej opredeli zahteva po izpustitvi vseh talcev Hamasa, kar arabskim oziroma muslimanskim državam ni bilo všeč. Še manj jim je bil všeč amandma ZDA, ki je izrecno obsodil teroristične napade Hamasa na Izrael 7. oktobra. Predstavnik Pakistana je dejal, da bo v primeru uspeha amandmajev predlagal svoj amandma z izrecno obsodbo dejanj Izraela. Avstrijski amandma je dobil le 89 glasov podpore, ameriški še manj, potrebna pa je bila dvotretjinska večina.

Pred glasovanjem o resoluciji ni bilo daljše razprave, predstavnik Izraela pa je resolucijo označil za farso, ki ne pomeni nič.

ZDA so glasovale proti resoluciji, čeprav je predsednik Joe Biden danes v Washingtonu opozoril, da Izrael izgublja podporo sveta, ker vlada Benjamina Netanjahuja ne išče dolgoročne rešitve konflikta s Palestinci. Netanjahuja je pozval, naj spremeni svojo vlado, ker je sedanja proti rešitvi dveh držav.

Kot smo poročali, so humanitarne razmere v Gazi, ki je od Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra letos dnevno tarča izraelskih napadov, grozljive. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) gre za krizo, ki je “recept za širjenje epidemij”. Neizmerno hitro se namreč širijo tudi razne bolezni ter okužbe. Gre predvsem za posledico prenatrpanosti zavetišč, zaradi izraelske blokade pa že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode.

Po zadnjih podatkih je v Gazi umrlo že več kot 18.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje