Izrael naj bi pri obstreljevanju Gaze in Libanona uporabil beli fosfor

Svet 13. Okt 202308:28 > 16:22 4 komentarji
FOSFORNE BOMBE NA GAZO
Foto: PROFIMEDIA

Izrael je pri obstreljevanju Gaze in Libanona uporabil tudi beli fosfor, s katerim je kršil mednarodno pravo.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v četrtek obtožila Izrael, da je v svojih vojaških operacijah v Gazi in Libanonu uporabljal strelivo z belim fosforjem. Opozorila je, da uporaba belega fosforja na gosto poseljenih civilnih območjih krši mednarodno pravo.

Izraelska vojska je obtožbe v petek popoldne zavrnila in jih označila za lažne, poroča Al Džazira.

“Uporaba belega fosforja v Gazi, enem od najgosteje poseljenih območij na svetu, povečuje tveganje za civiliste in krši mednarodno humanitarno pravo. Vsakič, ko se beli fosfor uporabi na gosto naseljenih civilnih območjih, lahko povzroči hude opekline in doživljenjsko trpljenje,” je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in severno Afriko Lama Fakih.

Pojasnila je, da se beli fosfor lahko uporablja kot zažigalno orožje, saj se vname, če je izpostavljen kisiku. Kemična reakcija nato ustvari toploto okoli 815 stopinj Celzija, svetlobo in močan bel dim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nevladna organizacija Amnesty International je preverila navedbe o belem fosforju in zapisala, da so enote izraelske vojske, ki napadajo Gazo, opremljene s to nevarno snovjo.

HRW: Izrael naj preneha uporabljati beli fosfor

“Da bi se izognili civilni škodi, bi moral Izrael prenehati uporabljati beli fosfor na naseljenih območjih. Udeležene strani v konfliktu bi morale storiti vse, kar je v njihovi moči, da bi civilistom prihranile nadaljnje trpljenje,” je še dodala Fakih.

Izraelska vojska se pripravlja na kopensko ofenzivo na območje Gaze, oskrbo območja z vodo, hrano, elektriko, gorivom in humanitarno pomočjo pa pogojuje z izpustitvijo talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas. Nadaljuje tudi silovito bombardiranje palestinske enklave, kjer je svoje domove po podatkih ZN zapustilo že več kot 423.000 ljudi.

Od začetka spopadov je bilo na obeh straneh ubitih skupno že več kot 2.700 ljudi, na tisoče je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje