Hamas se je pozitivno odzval na predlog prekinitve ognja z Izraelom

Svet 06. Feb 202413:07 > 19:50 0 komentarjev
Obstreljevanje v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Gibanje Hamas je Katarju in Egiptu predalo svoj odziv na predlog za novo prekinitev ognja v Gazi, Izraelu bo predlog predal ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je na obisku v Katarju. Katarski premier je odziv Hamasa označil kot pozitivnega. Izrael je medtem danes zaukazal evakuacijo dveh tretjin območij Gaze, skupaj gre za 246 kvadratnih kilometrov veliko območje.

Hamas je glede predloga o prekinitvi ognja z Izraelom sporočil, da je njegov cilj končati agresijo proti Palestincem, zagotoviti pomoč in zatočišče, odpraviti obleganje Gaze in dokončati proces izmenjave zapornikov.

V Dohi so potrdili prejetje odziva. “Od Hamasa smo prejeli odziv glede okvirja za dogovor o izpustitvi talcev. Odziv vsebuje nekaj pripomb, vendar je na splošno pozitiven,” je na skupni novinarski konferenci z Blinknom v Dohi ocenil katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani. Dodal je, da je glede dogovora optimističen, a podrobneje o tem ni želel razpravljati, sklicujoč se na občutljive okoliščine.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem dejal, da bo odgovor Hamasa v sredo posredoval Izraelu. “Pred nami je še veliko dela. Vendar verjamemo, da je dogovor mogoč in nujen, ter si bomo še naprej vztrajno prizadevali za njegovo uresničitev,” je poudaril.

Pojasnil je, da dogovor ponuja možnost daljše prekinitve ognja, izpustitve talcev in večje humanitarne pomoči za Gazo. “To bi bilo nedvomno koristno za vse in mislim, da je to najboljša pot naprej,” je še dodal.

Okvir predloga, o katerem so konec januarja v Parizu razpravljali predstavniki Katarja, Egipta, Izraela in ZDA, predvideva več humanitarne pomoči in začasno prekinitev ognja, med katero bi Hamas v šestih tednih v zameno za osvoboditev palestinskih zapornikov v Izraelu izpustil še preostale talce v Gazi.

Izrael zaukazal evakuacijo dveh tretjin območja Gaze

Ukazi o evakuacijah, ki jih je doslej izdala izraelska vojska, zajemajo 246 kvadratnih kilometrov oziroma dve tretjini ozemlja Gaze, je v svojem najnovejšem poročilu zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).

Izraelska vojska je med obsežno ofenzivo v Gazi doslej izdala številne ukaze o evakuaciji za različna območja, ki so se počasi raztezala proti jugu palestinske enklave in na območja, ki so jih pred tem označili za varna za civiliste, poroča portal katarske televizije Al Džazira.

Sedaj izraelski ukazi za evakuacijo skupno zajemajo že dve tretjini območja Gaze, kjer je pred začetkom spopadov med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom 7. oktobra skupno živelo 1,78 milijona Palestincev, oziroma približno 77 odstotkov celotnega prebivalstva Gaze.

Proti jugu palestinske enklave sicer še vedno beži na deset tisoče ljudi, več kot polovica od 2,3 milijona prebivalcev Gaze pa je stisnjenih v mesto Rafa na skrajnem jugu enklave ob meji z Egiptom, je še sporočil urad ZN.

Izraelska vojska je pred tem v ponedeljek na omrežju X sporočila, da se nadaljujejo spopadi v zahodnem delu mesta Han Junis, več palestinskih borcev naj bi pripadniki izraelskih sil ubili tudi v severnem delu Gaze.

Skupno število Palestincev, ki so bili od 7. oktobra ubiti v ofenzivi izraelskih oboroženih sil v Gazi, po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje znaša 27.585, še 66.978 ljudi pa je ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!