Stotisoči na protestih proti reformi pravosodja: To vodi v diktaturo v Izraelu

Svet 12. Mar 202308:38 3 komentarji
Izrael protesti
Foto: REUTERS/Ilan Rosenberg

Na ulicah izraelskih mest se je zbrala več stotisočglava množica ljudi, ki je protestirala proti reformam pravosodnega sistema. Protesti v Izraelu sicer trajajo že okoli deset tednov, nekateri jih označujejo za največje v zgodovini države, poroča britanski BBC.

Cilj pravosodne reforme, ki jo je predlagala vlada premierja Benjamina Netanjahuja, je, da bi izvoljeni vladi dala odločilen vpliv na izbiro sodnikov in omejitev pristojnosti vrhovnega sodišča.

Kritiki reforme trdijo, da bi lahko ta  politizirala sodstvo, s tem pa zagotovila avtoritarnost izraelske vlade. Premier Netanjahu sicer zatrjuje, da so reforme namenjene preprečevanju prekoračitve pristojnosti sodišč in da jih je izraelska javnost potrdila na volitvah. Netanjahu in njegovi zavezniki trdijo, da je reforma potrebna za odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem. Z reformo želijo vladi zagotoviti dejanski nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Kljub protestom proti reformi ta nadaljuje svojo pot in bi lahko bila po skrajšanem postopku potrjena do aprila.

Protesti proti reformi pravosodnega sistema v Izraelu trajajo že deset tednov, včerajšnji protest pa je bil eden najbolj množičnih v zgodovini. Po navedbah organizatorjev se je na ulicah izraelskih mest zbralo več kot 500.000 protestnikov, samo v Tel Avivu naj bi jih bilo po nekaterih ocenah okoli 200.000. Vodja opozicije Jair Lapid je dejal, da se država sooča z največjo krizo v svoji zgodovini.

Protesti v Izraelu
Foto: REUTERS/Nir Elias

“Udaril nas je val terorizma, naše gospodarstvo se sesuva, denar uhaja iz države. Iran je včeraj podpisal nov sporazum s Savdsko Arabijo. Edina stvar, za kateri skrbi ta vlada, pa je uničenje Izraela,” je Lapidovo izjavo povzel britanski BBC.

Eden od protestnikov je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da gre pri reformi pravosodja za revolucijo, zaradi katere bo Izrael prešel v popolno diktaturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje