Izraelci zaradi sporne reforme na ulicah že 13. teden: Ne bomo popustili (VIDEO)

Svet 02. Apr 202308:39 1 komentar
Protesti v Izraelu
Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

V Izraelu so se v soboto zvečer kljub začasni ustavitvi sprejemanja sporne pravosodne reforme nadaljevali protesti. Nasprotniki reforme so se zbrali v več izraelskih mestih, največji shod pa je bil v Tel Avivu, kjer je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa protestiralo 170.000 ljudi, med njimi tudi opozicijski voditelj Jair Lapid.

Na protestih so izbruhnili posamezni spopadi med demonstranti in policijo, policisti pa so nekaj demonstrantov aretirali. Policija v Tel Avivu je proti protestnikom uporabila vodni top. Po nekaterih podatkih naj bi se na ulicah izraelskih mest zbralo več kot 450.000 protestnikov, samo v Tel Avivu naj bi jih bilo okoli 170.000.

Nekateri protestniki so mahali z izraelskimi zastavami ali držali transparente z napisi ‘Demokracija je močnejša od te vlade’. “Netanjahujev poskus, da bi uspaval protestnike, ni uspel,” so sporočili organizatorji protestov. Napovedali so, da bodo ljudje na ulicah vztrajali, dokler ne bodo zagotovili, da bo Izrael demokratična država.”

Izrael podobni množični protesti zaradi sporne pravosodne reforme pretresejo že 13. teden. Cilj reforme je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po množičnih protestih in splošni stavki v ponedeljek potrdil začasno ustavitev sprejemanja reforme, da bi, kot je dejal, naredil prostor za dialog. V skladu s to odločitvijo izraelski parlament o reformi ne more odločati pred koncem aprila. Od torka potekajo pogovori med vladajočo koalicijo in opozicijo, a opozicijski politiki dvomijo o resnosti Netanjahujeve želje po kompromisu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje