Izraelci že 16. teden na ulicah: “Rešujemo demokracijo” (VIDEO)

Svet 23. Apr 202313:51 0 komentarjev
Ilan Rosenberg/REUTERS

Izraelci že šestnajst tednov poskušajo "rešiti demokracijo" in protestirajo proti sporni pravosodni reformi vlade premierja Benjamina Netanjahuja, ki je tudi sam v sodnih postopkih zaradi korupcije.

V Izraelu so že 16. teden zapored potekale demonstracije proti sporni pravosodni reformi.

Več deset tisoč ljudi je v soboto na ulicah Tel Aviva izražalo nasprotovanje, sicer začasno ustavljenim načrtom skrajno desne vlade Benjamina Netanjahuja za omejitev moči vrhovnega sodišča. Protestniki so, tako kot na minulih shodih, nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo “rešimo demokracijo”.

Novi množični protesti so napovedani za danes.

Javnomnenjska anketa izraelske javne radiotelevizije je v petek pokazala, da 53 odstotkov Izraelcev nasprotuje vladni pravosodni reformi in meni, da bo škodovala državi. 60 odstotkov Izraelcev meni, da jih Netanjahujeva vlada ne zastopa, 48 odstotkov pa jih meni, da se bodo razmere v državi še poslabšale.

Protestniško gibanje hkrati obljublja nov shod v torek, dan pred izraelskim dnevom neodvisnosti. Podporniki vlade medtem napovedujejo shod v podporo reformi v četrtek.

Protivladni protesti se nadaljujejo kljub temu, da je konec marca Netanjahu zaradi močnega nasprotovanja reforme, ki je sprožila eno najhujših političnih kriz v državi, začasno odložil sprejemanje, da bi omogočil “prostor za dialog”. V skladu s to odločitvijo izraelski parlament o reformi ne more odločati pred koncem aprila.

Ilan Rosenberg/REUTERS
Corinna Kern/REUTERS
Corinna Kern/REUTERS
Corinna Kern/REUTERS

Cilj reforme je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Spodaj je posnetek s sobotnega shoda.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!