Izraelska vlada bi v arabskih skupnostih omogočila pridržanje brez obtožnice

Svet 27. Avg 202316:43 5 komentarjev
Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu. Foto: Menahem Kahana/REUTERS

Izraelska vlada razmišlja, da bi organom pregona dovolila, da v arabskih skupnostih v državi pridržijo osumljence kaznivih dejanj brez obtožnice, je danes na seji vlade izjavil premier Benjamin Netanjahu. Cilj tega ukrepa, s katerim se posameznike lahko pridrži tudi za več kot šest mesecev, je odločno delovanje proti kriminalu, je dodal.

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je na seji vlade dejal, da razmišljajo, da bi organom pregona dovolili, da v arabskih skupnostih v državi pridržijo osumljence kaznivih dejanj brez obtožnice.  “Ukrepali bomo s trdo roko, vključno z razmislekom o uporabi upravnih omejitev in priporov, da bi ustavili te grozljive umore,” je dodal.

Spomnil je, da so tudi judovske skupnosti v Izraelu nekoč trpele zaradi organiziranega kriminala. “Odstranili smo večino organiziranega kriminala v judovskih skupnostih. To nameravamo zdaj storiti tudi v arabskih,” je še dodal.

V več izraelskih mestih so v soboto zvečer potekali protesti proti porastu kriminala v arabskih skupnostih v državi. Po navedbah organizatorjev se je samo v Tel Avivu zbralo okoli 100.000 ljudi. Po poročanju lokalnih medijev pa je bilo od začetka leta zaradi nasilja med arabskim prebivalstvom ubitih 157 ljudi, kar je bistveno več kot v enakem obdobju lani.

“Na naših ulicah teče kri. Tisti, ki so imenovali skrajno desnega politika Itamarja Ben-Gvira za ministra za nacionalno varnost, nas ne želijo zaščititi,” je med protestom dejal župan mesta Tira Maamun Abd Elhai in vlado obtožil, da se namerno ne spopada z naraščajočim kriminalom v arabskih skupnostih.

Protest v Tel Avivu
Protest v Tel Avivu. Oren Alon/REUTERS

Vodja opozicije Jair Lapid je Ben-Gvira označil za patetičnega rasista. “Cilj opozicije je borba, dokler ta vlada ne pade,” je dodal.

Izrael in palestinska militantna skupina Hamas sta si medtem izmenjala nove grožnje. Po poročanju medijev je namreč Hamas zaskrbljen, da bi Izrael zaradi številnih napadov na zasedenem Zahodnem bregu lahko nadaljeval s poboji voditeljev Hamasa. Ena od tarč bi lahko bil Saleh al Aruri, ki ga Izrael krivi za napade na Zahodnem bregu. Aruri se sicer trenutno nahaja v Bejrutu.

“Tudi jaz sem slišal hvalospeve vodje Hamasa al Arurija iz njegovega skrivališča v Libanonu. V Hamasu in podružnicah Irana dobro vedo, da se bomo borili z vsemi sredstvi proti njihovim terorjem,” je danes dejal Netanjahu. Al Aruri pa je opozoril, da bi izraelske oblasti s svojo politiko lahko sprožile “vsesplošno vojno v regiji”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje