Izraelska vojska med okupacijo Al Šife ubila že najmanj 140 Palestincev

Svet 21. Mar 202414:51 > 18:16 2 komentarja
Al Šifa
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je ponovno vdrla v največjo bolnišnico v Gazi, kjer je ubila več kot 50 Palestincev. Z napadi pa je nadaljevala tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je ubila osem ljudi.

Izraelske sile so v okviru večdnevne operacije v največji bolnišnici v Gazi Al Šifa in njeni okolici, ki še poteka, doslej ubile najmanj 140 palestinskih borcev, je sporočila izraelska vojska.

“Od začetka operacije je bilo na območju bolnišnice uničenih več kot 140 teroristov,” je sporočila vojska in pojasnila, da so več kot 50 borcev ubili v zadnjem dnevu. Dodala je, da se operacija nadaljuje in da so na območju našli skladišče orožja.

Osebje bolnišnice, bolniki in oprema ob tem po navedbah vojske niso bili prizadeti, civilistom pa naj bi zagotovili tudi 1800 litrov vode in 3,8 tone humanitarne pomoči. Palestinski viri medtem poročajo, da je izraelska vojska obstreljevala bolnišnico in da napada vse, kar se premika v njeni bližini.

Izraelska vojska je v ponedeljek ponovno vdrla v največjo bolnišnico v palestinski enklavi, kjer je po lastnih navedbah posredovala proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Doslej sta v operaciji umrla najmanj dva izraelska vojaka. Izraelske sile so ob tem pridržale najmanj 160 osumljencev, po poročanju španske tiskovne agencije EFE pa celo okoli 600, pri čemer naj bi jih približno 250 identificirali kot člane Hamasa in skupine Islamski džihad.

Pred tem je izraelska vojska v bolnišnico, ki je polna bolnikov in razseljenih oseb, vstopila sredi novembra lani in tam po lastnih navedbah odkrila Hamasov kompleks podzemnih predorov.

V zadnjih 24 urah ubitih 65 Palestincev

Napadi pa se nadaljujejo tudi na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je Izraelska vojska v zadnjih 24 urah v več ločenih napadih ubila najmanj osem ljudi. Po poročanju katarske televizije Al Jazeera so okupacijske sile med številnimi racijami tudi uničevale lokalno civilno infrastrukturo.

Med racijo v begunskem taborišču pri kraju Tulkarm sta bili ubiti dve osebi ob napadu iz zraka, dve pa sta podlegli poškodbam zaradi strelnih ran, je sporočil Palestinski Rdeči križ. Poleg tega naj bi tam po navedbah očividcev izraelska vojska uničevala infrastrukturo, vključno s cestami.

V ločenem napadu z dronom na vozilo v Dženinu so v sredo umrli trije moški, za katere Izrael trdi, da so pripadniki oborožene skupine Islamski džihad. V znak protesta danes v Dženinu poteka splošna stavka, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izraelska vojska je ponoči med drugim bila dejavna še v Nablusu, Hebronu in v begunskem taborišču pri Ramali, kjer je bil v streljanju ubit en Palestinec.

V času trajajoče ofenzive v Gazi, ki jo je v odgovor na vdor palestinskih borcev na jug države Izrael sprožil 7. oktobra lani, je bilo na Zahodnem bregu ubitih več kot 430 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Gazi je v tem času bilo ubitih skoraj 32.000 Palestincev, vključno s 65 v zadnjih 24 urah.

O Gazi razpravljali tudi v Bruslju

V Bruslju se je medtem generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pred srečanjem z voditelji držav članic EU zavzel za mir v Gazi. “Živimo v kaotičnem svetu, v katerem so supersile na nasprotnih bregovih. Države in oborožene skupine mislijo, da lahko počnejo, kar želijo, ker nihče ne odgovarja. In ker živimo v kaotičnem svetu, je zelo pomembno, da se držimo načel,” je poudaril Guterres.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje