Izraelski premier Netanjahu: Hamas bo spoznal, da je storil zgodovinsko napako

Svet 09. Okt 202322:23 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: GPO/REUTERS)

"Hamas bo spoznal, da je z napadom Izraela storil zgodovinsko napako," je v večernem nagovoru dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu. Palestinsko oboroženo gibanje Hamas je primerjal z Islamsko državo in države pozval, naj Izrael podprejo v boju proti sovražniku. "Ta sovražnik si je želel vojno in to je tisto, kar bo dobil," je še povedal.

Od začetka Hamasovega napada v soboto zjutraj je bilo ubitih več kot 1.400 Izraelcev in Palestincev. Izrael nadaljuje zračne napade na Gazo, ki so se zvečer še okrepili. Oboroženo krilo Hamasa je zagrozilo, da bo začelo pobijati talce, če se nenapovedani napadi na civiliste v Gazi ne bodo nehali. Izrael bi lahko medtem v kratkem začel tudi kopensko ofenzivo na Gazo.

Zvečer je Izraelce znova nagovoril tudi premier Benjamin Netanjahu. “Izrael je v vojni. Mi te vojne nismo želeli. V to so nas prisilili na najbolj brutalen in surov način. Čeprav Izrael ni začel te vojne, jo bo končal,” je dejal in dodal, da bo Hamas spoznal, da je z napadom storil zgodovinsko napako. Ob tem je omenil pobijanje družin na njihovih domovih, pokol 260 mladih na festivalu na jugu države, ugrabitev številnih žensk, otrok in starejših ter celo tistih, ki so preživeli holokavst. Po njegovih besedah bodo storili vse za Izraelce, ki jih ima v ujetništvu Hamas.

Borce Hamasa je izraelski premier označil za divjake, palestinsko oboroženo gibanje pa primerjal z Islamsko državo (ISIS). “Tako kot se sile civilizacije združile, da bi premagale ISIS, morajo sile civilizacije podpreti Izrael v boju proti Hamasu,” je dejal. Ob tem se je zahvalil ZDA in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. K oblikovanju široke koalicije je pozval tudi izraelske opozicijske stranke.

V govoru, ki so ga prenašali vsi svetovni mediji, je povedal še, da so številni palestinski strelci še vedno v Izraelu. Netanjahu je dejal, da so zračni napadi na Gazo “šele začetek” in da gre izraelska vojska v napad z močjo, “kakršne še ni bilo”. “Ta sovražnik si je želel vojno in to je tisto, kar bo dobil,” je dodal. Po njegovih besedah bo to, kar bodo storili Hamasu, odmevalo še več generacij.

Izraelski predsednik Isaac Herzog pa je v svojem nagovoru dejal, da vse od holokavsta ni bilo na en dan ubitih toliko Judov. Dejanje Hamasa je označil za divji napad krutega in nečloveškega sovražnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje