Izstreljena severnokorejska raketa naj bi imela hipersonično bojno glavo

Svet 15. Jan 202408:33 0 komentarjev
Raketa Severna Koreja
Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/PROFIMEDIA

Balistična raketa, ki jo je Severna Koreja izstrelila v nedeljo, je bila opremljena s hipersonično manevrirno bojno glavo, so danes sporočili iz Pjongjanga. Šlo naj bi za najnovejši preboj Severne Koreje v razvoju orožja.

Namen izstrelitve je bil preveriti drsne in manevrske lastnosti bojne glave ter zanesljivost novo razvitih večstopenjskih motorjev na trdo gorivo z visoko potisno silo, navedbe severnokorejske države tiskovne agencije KCNA povzema francoska AFP.

Izstrelitev rakete srednjega dosega po navedbah KCNA ni vplivala na varnost nobene sosednje države. Zaznali sta jo sicer južnokorejska vojska in japonska obalna straža. Prva je sporočila, da je raketa, preden je padla v Japonsko morje, preletela približno 1.000 kilometrov. Prvi severnokorejski raketni preizkus v novem letu se je zgodil v času vse večjih napetosti na Korejskem polotoku. Raketni poizkus je sicer država nazadnje izvedla 18. decembra, ko je v Japonsko morje izstrelila medcelinsko balistično rakete hwasong-18 na trdo gorivo.

Je pa vojska Pjongjanga v novem letu blizu morske meje z Južno Korejo že izvedla vrsto vaj s pravim strelivom. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je medtem v začetku tega tedna Južno Korejo označil za svojega glavnega sovražnika in posvaril, da ne bo okleval z njenim uničenjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!