Jacinda Arden zaradi zaostrovanja ukrepov odpovedala poroko

Svet 23. Jan 202209:06 > 14:26 1 komentar
Jacinda Ardern
AAP Image/Stuff Pool, Robert Kitchin/REUTERS

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je zaradi zaostrovanja ukrepov proti širjenju okužb s koronavirusom odpovedala svojo poroko.

Nova Zelandija ponovno uvaja nošenje mask in omejitev javnih zbiranj, potem ko se je v tej otoški državi po neki poroki pojavilo devet okužb z različico omikron.

Po novih pravilih bodo v zaprtih prostorih in na družabnih dogodkih dovoljena zbiranja do sto ljudi. Če ti ne bodo cepljeni, pa bodo druženja omejena na največ 25 ljudi.

Ko je novinarjem sporočila, da poroke ne bo, je Ardern dejala še: “Nisem nič drugačna od ostalih Novozelandcev, ki jih je pandemija prizadela še precej bolj kot mene, tudi tako, da niso mogli biti s svojimi najbližjimi, ko so bili hudo bolni.”

Nova Zelandija je za tujce zaprta že od sredine marca 2020. Vlada je preklicala načrte, da bi sredi januarja postopoma začela meje spet odpirati, saj se boji, da bi se okužbe z omikronom hitro razširile. Tudi tisti, ki so izjemoma upravičeni do vstopa v državo, morajo prestajati karanteno v temu namenjenih objektih.

Precepljenost je na Novi Zelandiji zelo visoka – med starejšimi od 12 let je cepljenih 94 odstotkov prebivalcev, tretji odmerek pa jih je prejelo 56 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje