Nekdanji južnoafriški predsednik ne sme kandidirati na parlamentarnih volitvah

Svet 20. Maj 202422:51 1 komentar
Jacob Zuma
Jacob Zuma (Foto: PROFIMEDIA)

Južnoafriško ustavno sodišče je danes odločilo, da nekdanji predsednik Jacob Zuma ne sme kandidirati na splošnih volitvah prihodnji teden. S tem je pritrdilo odločitvi volilne komisije, da Zuma ni primeren za poslanca v parlamentu, potem ko je bil leta 2021 obsojen na več kot 12-mesečni zapor zaradi nespoštovanja sodišča.

“Zuma (..) ni primeren za člana parlamenta in ne izpolnjuje pogojev za kandidaturo,” je povedala sodnica Leona Theron. Ustavno sodišče je tako danes zavrglo pritožbo, ki jo je 82-letni Jacob Zuma vložil proti odločitvi volilne komisije, da južnoafriška ustava prepoveduje kandidaturo na volitvah vsakomur, ki je obsojen na več kot 12 mesecev zapora.

Jacob Zuma na tokratnih volitvah kandidira kot predstavnik opozicijske stranke uMkhonto Wesizwe. Odločitev ustavnega sodišča je pomembna zato, ker v Južni Afriki predsednika države izvolijo poslanci iz svojih vrst.

Od leta 2018 je predsednik Cyril Ramaphosa, vodja Afriškega narodnega kongresa, vladajoče stranke v Južni Afriki. Tudi Ramaphosa je bil v preteklosti deležen obtožb o korupciji.

jacob zuma
Foto: PROFIMEDIA

Privrženci Zume so pred sodiščem v Johannesburgu danes izrazili prepričanje, da bo stranka dobila dovolj glasov za dvotretjinsko večino v 400-članskem parlamentu, ki je potrebna za spremembo ustave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zuma je bil leta 2021 zaradi nespoštovanja sodišča obsojen na 15 mesecev zapora, ker se ni odzval na sodni poziv za pričanje pred preiskovalno komisijo. Slednja je tedaj vzela pod drobnogled domnevno razširjeno korupcijo v času njegovega vodenja države v letih 2009-2018.

Čeprav je Zuma v zaporu tedaj zaradi zdravstvenih razlogov preživel manj kot tri mesece, to dejstvo po presoji ustavnega sodišča ni pomembno, saj velja prisojena in ne odslužena kazen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje