Jadranka Kosor: “To je trenutek splošnega šoka, o katerem bomo govorili še leta”

Svet 17. Mar 202405:30 5 komentarjev
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Foto: PROFIMEDIA)

V ponedeljek bo jasno, ali Hrvaška po odločitvi predsednika Zorana Milanovića pred aprilskimi saborskimi volitvami drvi naravnost v politični kaos, ali ne. Kakšni so možni scenariji, če ustavno sodišče prepreči Milanovićevo kandidaturo za poslanca? Bivša hrvaška premierka Jadranka Kosor je jasna: edini, ki lahko ogrozi vladavino Andreja Plenkovića, je prav Zoran Milanović. Šahovska poteza hrvaškega predsednika je po njeni oceni šokirala tudi Plenkovića. Za 24 ur je povsem izginil iz javnosti. Pričakovati pa je, da se bo oglasil danes.

Po tem, ko je hrvaški predsednik Zoran Milanović presenetil z napovedjo, da bo na prihajajočih saborskih volitvah kar s funkcije predsednika kandidiral za poslanca in skušal tako spodnesti oblast HDZ-ja in premierja Andreja Plenkovića, so zdaj vse uči uprte v ustavno sodišče.

Ustavni sodniki ne odlašajo, sestali se bodo že v ponedeljek, na dnevnem redu njihove seje pa je ena sama točka: ali lahko Zoran Milanović, predsednik Hrvaške, kandidira za poslanca ali ne?

Hrvaška ustava namreč nikjer eksplicitno ne določa, da predsednik republike ne more biti kandidat za poslanca, a po drugi strani se recimo razume, da predsednik ni član nobene politične stranke, zato tudi Milanović, odkar je hrvaški predsednik, ni več član hrvaških Socialnih demokratov (SDP).

Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Zoran Milanović včeraj na tiskovni konferenci na sedežu SDP (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO)

Milanović je sinoči sicer še enkrat zatrdil, da bo na saborskih volitvah, ki bodo aprila, kandidiral na listi SDP. Ker kot predsednik ne more biti član stranke, namerava kandidirati kot neodvisni in nestrankarski kandidat.

Njegov cilj je jasen: HDZ-ju in Plenkoviću hoče preprečiti še eno (zaporedno) zmago na saborskih volitvah.

HDZ na Hrvaškem neprekinjeno vlada že od leta 2014, od nastanka samostojne hrvaške države pa je ta stranka na oblasti prebila že več kot dve desetletji.

Samo dvakrat do zdaj je vlado uspelo sestaviti nekomu drugemu. Obakrat je bila to SDP. Prvič z Ivico Raćanom in drugič z Zoranom Milanovićem.

Dva scenarija, če ustavno sodišče v ponedeljek reče ne

Če bo ustavno sodišče v ponedeljek presodilo, da ustava predsedniku republike ne omogoča kandidature na saborskih volitvah, poznavalci hrvaškega političnega prostora omenjajo dva možna scenarija.

Najslabši, ki bi vodil v popoln kaos, bi bil, da bi Milanović odločitev ustavnega sodišča ignoriral in izpodbijal ter ne glede na vse kandidiral za poslanca. To bi se lahko končalo z razveljavitvijo SDP-jeve kandidatne liste in bi pod vprašaj postavilo celotne aprilske saborske volitve.

Drugi, bolj razumen scenarij pa bi bil, da bi Milanović odločitev ustavnega sodišča spoštoval. V tem primeru tako ne bi kandidiral za poslanca, bi pa lahko skupaj z SDP hrvaškim volilcem povedali, da bo v primeru zmage Socialnih demokratov novi hrvaški premier prav Milanović. V tem primeru bi seveda moral odstopiti z mesta predsednika republike.

Zoran Milanović in Andrej Plenković
Zoran Milanović, hrvaški predsednik, in Andrej Plenković, hrvaški premier (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi to bi lahko mobiliziralo volilno telo, a je ta pot vsekakor težja. Milanović se denimo ne bi mogel udeleževati televizijskih soočenj, volilce bi lahko nagovarjal le na strankarskih shodih, tiskovnih konferencah in v intervjujih, neposrednega njegovega soočenja s Plenkovićem pa zelo verjetno ne bi bilo, ker Milanović v tem primeru ne bi bil kandidat na volitvah.

Jadranka Kosor: To je trenutek splošnega šoka

Jadranka Kosor, bivša hrvaška premierka iz vrst HDZ je sinoči v pogovoru za N1 Zagreb dejala: “Redko smo v hrvaški politični zgodovini videli takšen trenutek vsesplošnega šoka. To bi lahko primerjali z odstopom nekdanjega premierja Iva Sanaderja, ki je nato oblast predal meni. O tem, kar se je zgodilo zdaj, se bo še desetletja govorilo kot o političnem trenutku brez primere. Očitno pa je, da je Milanović popolnoma šokiral in presenetil tudi Andreja Plenkovića.”

Tudi ona je morebitno razveljavitev kandidatne liste SDP opisala kot najslabšo možnost, ki bi vodila v kaos. Zato se ji zdi dobro, da bo ustavno sodišče odločilo tako hitro. Kakšna bi utegnila biti ta odločitev, pa si ne upa ugibati nihče, saj “takšnega primera še nikoli nismo imeli.”

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Foto: PROFIMEDIA)

“Plenković pa dobro ve, da je edina oseba, ki bi ga lahko verbalno prekosila, prav Zoran Milanović. Ta situacija bi bila izjemno zanimiva in se ne bi mogla primerjati z ničimer. Zagotovo Plenković ni miren, verjetno pa se sprašuje tudi, do katere mere so državljani z vladavino HDZ-ja že prenasičeni,” je še dejala Jadranka Kosor.

Andrej Plenković
Hrvaški premier Andrej Plenković (Yves Herman/REUTERS)

Sprva je ob Milanovićevi napovedi, da bo šel na saborske volitve, na omrežju X zapisala “Vsaka čast!”, a je najprej mislila, da se razume, da bo zaradi poslanske kandidature odstopil s funkcije predsednika.

Ko je Milanović pojasnil, da tega ne namerava storiti, pa je Kosor ocenila, da lahko s to držo sicer veliko pridobi, lahko pa tudi zelo veliko izgubi. Sploh, če bo šel po poti totalnega političnega kaosa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje