Japonska odkrila 7.000 otokov, za katere ni vedela, da jih ima

Svet 02. Mar 202320:28 0 komentarjev
japonska odkrila 7000 otokov
PROFIMEDIA

Japonska je ponovno preštela svoje otoke in ugotovila, da jih ima 7.000 več, kot je mislila prej.

Japonska je nedavno opravila digitalno kartiranje. Pri tem je ugotovila, da je na njenem ozemlju 14.125 otokov, kar je skoraj dvakrat več, kot je mislila, da jih ima. Doslej so bili v državi namreč prepričani, da imajo 6.852 otokov. To število je namreč v poročilu leta 1987 navedla japonska obalna straža.

Novo število odraža napredek v geodetski tehnologiji in podrobnosti zemljevidov, ki so jih uporabili za štetje. Površina Japonske se v tem času ni spremenila.

Mednarodnega dogovora o tem, kako šteti otoke, sicer ni. Japonska je tokrat uporabila enako merilo kot pri raziskavi pred 35 leti. Kot otok se je tako štelo naravno kopno, ki obsega vsaj 100 metrov. Umetni otoki pri tem ne štejejo.

Otoki okoli Japonske so bili večkrat predmet ozemeljskih sporov. Tako Japonska zahteva južne Kurilske otoke, ki jih Tokio imenuje severna ozemlja, in so v lasti Rusije. Spor se vleče od konca druge svetovne vojne, ko so sovjetske enote otoke odvzele Japonski.

Tokio prav tako trdi, da ima zgodovinsko pravico do nenaseljenih otokov Senkaku v Vzhodnokitajskem morju, ki jih trenutno upravlja. To trditev je večkrat izpodbijala Kitajska.

japonska odkrila 7000 otokov
PROFIMEDIA

Z Južno Korejo pa je Japonska že več kot 70 let v sporu glede suverenosti skupine otočkov v Japonskem morju, ki jih Seul imenuje Dokdo, Tokio pa Takešima.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!