Javier Milei užalil Sanchezovo ženo in tako ostal brez španskega veleposlanika

Svet 19. Maj 202421:15 1 komentar
Argentinski predsednik Javier Milei na predvolilnem shodu v Madridu v organizaciji skrajno desne španske stranke Vox
Argentinski predsednik Javier Milei na predvolilnem shodu v Madridu v organizaciji skrajno desne španske stranke Vox (Foto: PROFIMEDIA)

Po tem, ko je argentinski predsednik Javier Milei soprogo španskega premierja Pedra Sancheza označil za skorumpirano, je Španija napovedala odpoklic veleposlanika iz Buenos Airesa.

Španija je napovedala odpoklic veleposlanika iz Buenos Airesa, potem ko je predsednik Argentine Javier Milei na današnjem predvolilnem shodu v Madridu v organizaciji skrajno desne španske stranke Vox soprogo španskega premierja Pedra Sancheza označil za skorumpirano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep zoper Argentino je napovedal španski zunanji minister Jose Manuel Albares. “Nesprejemljivo je, da predsednik na obisku v Španiji žali Španijo in španskega predsednika vlade, kar je v nasprotju z vsemi diplomatskimi običaji in najbolj osnovnimi pravili sožitja med državami,” je dejal minister.

Milei, ki se v Madridu ni srečal s predstavniki državnih oblasti, je s svojo opazko verjetno komentiral preiskavo Sanchezove soproge Begone Gomez zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom. Premier iz vrst socialistov je to sicer označil za neutemeljeno blatenje in napade z desnice ter zavrnil pozive k odstopu.

Pedro Sanchez in Begona Gomez
Pedro Sanchez z ženo Begono Gomez (Foto: PROFIMEDIA)

Milei je bil eden od slavnostnih gostov strankarskega dogodka, ki se se ga na navdušenje zbranih udeležila tudi voditeljica skrajne desnice v Franciji Marine Le Pen. Video nagovor sta opravila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni in njen madžarski kolega Viktor Orban.

Vox je shod v Madridu organiziral pred prihajajočimi junijskimi volitvami za Evropski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje