Špansko tožilstvo bi prekinilo preiskavo proti ženi premierja Sancheza

Svet 25. Apr 202420:01 0 komentarjev
Zakonca Sanchez-Gomez
Nacho Doce/REUTERS

Špansko tožilstvo predlaga prekinitev preiskave premierjeve soproge. Preiskava se je začela 16. aprila na podlagi pritožbe protikorupcijske skupine Manos Limpias. Skupina, ki je v preteklosti vložila vrsto neuspešnih tožb proti politikom, je pojasnila, da njena pritožba temelji na poročanju medijev in da ne more jamčiti za resničnost obtožb proti ženi premierja.

Špansko državno tožilstvo je danes predlagalo prekinitev preiskave proti soprogi premierja Pedra Sancheza zaradi suma korupcije in domnevnega trgovanja z vplivom.

Uvedba preiskave je sprožila burne odzive španske opozicije, Sanchez pa je v sredo izjavil, da mora razmisliti o morebitnem odstopu s položaja.

Sodišče v Madridu je v sredo sporočilo, da je proti Begoni Gomez sprožilo preiskavo zaradi suma korupcije pri njenem poslovanju in domnevnega trgovanja z vplivom. Preiskava se je začela 16. aprila na podlagi pritožbe protikorupcijske skupine Manos Limpias.

Skupina, ki je v preteklosti vložila vrsto neuspešnih tožb proti politikom, je pojasnila, da njena pritožba temelji na poročanju medijev in da ne more jamčiti za resničnost obtožb proti ženi premierja. “Če te niso resnične, bodo morali odgovornost preveriti tisti, ki so jih objavili,” je dodala skupina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja skupine Miguel Bernad je na družabnem omrežju Facebook zapisal, da je skupina poročila pripravila in posredovala sodniku zaradi “državljanske dolžnosti”, in zanikal, da bi bilo politično motivirano. Bernad je povezan s skrajno desnico.

Madridsko sodišče podrobnosti glede primera ni podalo. Španski portal El Confidencial pa je poročal, da je Gomez tarča preiskave zaradi njenih povezav z več zasebnimi podjetji, ki so prejela državna sredstva oziroma so bila izbrana na razpisih za javna naročila.

Preiskava je že sprožila burne odzive španske opozicije, zlasti desne Ljudske stranke (PP), ki že dlje časa opozarja na domnevno sporne posle žene predsednika vlade. Sanchez pa je v sredo obtožbe proti svoji ženi zavrnil in poudaril, da gre za osebni napad desnice. Prav tako je izjavil, da mora v luči obtožb razmisliti o morebitnem odstopu s položaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!