Javno RTV v BiH pred propadom rešujeta vladna milijona

Svet 10. Feb 202412:44 0 komentarjev
Bosanska javna rtv
Foto: N1

Vlada Bosne in Hercegovine je tamkajšnji javni radioteleviziji BHRT dodelila dva milijona evrov, potem ko je ta ostala brez vira financiranja. Januarja je namreč radiotelevizija Federacije BiH prenehala izpolnjevati zakonsko obveznost nakazovanja polovice zbrane naročnine državljanov na račun BHRT, medtem ko radiotelevizija Republike srbske te obveznosti ne izpolnjuje že od leta 2017. Javna servisa v entitetah federalnemu javnemu zavodu skupno dolgujeta okoli 50 milijonov evrov.

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je javni radioteleviziji BHRT na izredni seji dodelil dva milijona evrov, so v petek poročali regionalni mediji. S tem je vlada, ki je po milijon evrov in pol milijona evrov namenila tudi javnima servisoma v entitetah, preprečila propad tega medija in izpolnila eno od prednostnih nalog na poti v EU, dodajajo.

“S to odločitvijo želimo zagotoviti finančno stabilnost javnih servisov, kar je ena od 14 prednostnih nalog iz mnenja Evropske komisije za pristop k pogajanjem z EU,” so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina sporočili iz Sarajeva.

Direktor BHRT Belmin Karamehmedović je odločitev označil za rešilno bilko za državni servis, a obenem opozoril, da gre za kratkoročno rešitev. “Treba bo narediti še nekaj korakov, da bo status BHRT, pa tudi drugih javnih RTV v BiH, urejen tako, kot določa zakon,” je dejal.

BHRT je od januarja brez vira financiranja, potem ko je radiotelevizija Federacije BiH prenehala izpolnjevati zakonsko obveznost nakazovanja polovice zbrane naročnine državljanov na račun BHRT. Radiotelevizija Republike srbske te obveznosti medtem ne izpolnjuje že od leta 2017, kar pomeni, da javna servisa v entitetah BHRT skupno dolgujeta okoli 50 milijonov evrov.

Zaposleni na BHRT so sicer v preteklosti že večkrat protestirali in opozarjali, da bi ukinitev povzročila kolaps celotnega sistema javne radiotelevizije v državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!