Je obilno deževje v Dubaju povzročila kontroverzna metoda sejanja oblakov?

Svet 18. Apr 202409:59 1 komentar
Oblaki v Dubaju
Foto: REUTERS/Rula Rouhana

Dubaj so zadele rekordno deževje in poplave, kar je ohromilo cestni promet, pa tudi letališče, ki je eno izmed najbolj prometnih na svetu. Ta ogromna količina padavin je sprožila špekulacije, ali je za to kriva kontroverzna metoda sejanja oblakov. Kako nenavadne so torej bile padavine in kaj je bil razlog?

Dubaj leži na obali Združenih arabskih emiratov, prav veliko dežja v letu pa ne vidijo. A čeprav letno tam v povprečju pade manj kot 100 milimetrov dežja, se občasno soočajo z ekstremnimi nalivi – kot je bil zadnji pred dvema dnevoma.

V mestu Al-Ain, ki je okoli 100 kilometrov oddaljeno od Dubaja, so v 24 urah zabeležili rekordnih 265 milimetrov dežja.

Glavni razlog za tako ekstremen naliv je bil vremenski sistem nizkega pritiska, ki je vase vlekel topel in vlažen zrak.

“Za ta del sveta so značilna daljša obdobja brez dežja in potem neznačilna, močna deževja – a kljub temu je bil ta naliv zelo redek vremenski dogodek,” je za BBC razložil profesor Maarten Ambaum, meteorolog z univerze Reading.

Vremenski sistem je obsežen vzorec vremenskih razmer, ki se premika čez Zemljo, na primer anticiklon (območje visokega zračnega tlaka) ali ciklon (območje nizkega zračnega tlaka). Vremenski sistemi so odgovorni za večino vremenskih sprememb na Zemlji.

Do konca stoletja v ZAE za 30 odstotkov več padavin

Ni še mogoče natančno oceniti, kakšno vlogo so pri tem vremenskem dogodku odigrale podnebne spremembe. To namreč zahteva celovito znanstveno analizo naravnih in človeških faktorjev, kar lahko traja več mesecev.

A rekordna količina padavin je skladna s tem, kako se podnebje spreminja. Preprosto povedano: toplejši zrak lahko zadrži več vlage, približno 7 odstotkov več na vsako stopinjo Celzija, kar lahko poveča intenzivnost dežja.

Poplave v Dubaju
Avti, ki so obtičali na cesti. (Foto: PROFIMEDIA)

“Intenzivnost dežja je bila rekordna, kar se ujema s segrevanjem podnebja. Na voljo je več vlage, ki spodbuja nevihte, zaradi česar so obilne padavine in z njimi povezane poplave vedno pogostejše in močnejše,” pojasnjuje Richard Allan, profesor za podnebne vede na univerzi v Readingu.

Nedavna študija je pokazala, da bi se lahko letna količina padavin v večjem delu ZAE do konca stoletja zaradi segrevanja ozračja povečala za približno 30 odstotkov. “Če bodo ljudje še naprej uporabljali nafto, plin in premog, se bo podnebje še naprej segrevalo, padavine bodo še bolj intenzivne, ljudje pa bodo še naprej izgubljali življenja v poplavah,” pravi dr. Friederike Otto, višja predavateljica za podnebne vede na Imperial College London.

Kaj je sejanje oblakov in ali je igralo kakšno vlogo

Sejanje oblakov je manipulacija obstoječih oblakov z namenom ustvarjanja več dežja. To je mogoče storiti z uporabo letal, ki v oblake spuščajo majhne delce, na primer srebrovega jodida. Vodna para se tako lažje kondenzira in spremeni v dež.

Ta tehnika se uporablja že desetletja, Združeni arabski emirati pa so jo v zadnjih letih uporabili za reševanje pomanjkanja vode, piše BBC.

V urah po poplavah v Dubaju so nekateri uporabniki družbenih omrežij ekstremne vremenske razmere hitro pripisali izključno nedavnim operacijam sejanja oblakov v ZAE. Po poročanju Bloomberga so letala za sejanje uporabili v nedeljo in ponedeljek, ne pa tudi v torek.

Čeprav BBC ni mogel potrditi, kdaj so sejali oblake, strokovnjaki pravijo, da bi to lahko imelo le manjši vpliv na nevihto. “Tudi če bi sejanje oblakov spodbudilo oblake v okolici Dubaja k spuščanju vode, bi se v ozračju zaradi podnebnih sprememb verjetno že prej pojavilo več vode, ki bi tvorila oblake,” pojasnjuje dr. Otto.

Sejanje oblakov se običajno uporablja, kadar vetrovni pogoji in vlaga v zraku ne zadostujejo za nastanek dežja. V zadnjem tednu pa so meteorologi opozarjali na veliko nevarnost poplav na območju.

“Ko so v igri tako intenzivni in obsežni vremenski sistemi, se sejanje oblakov – ki je drag postopek – ne izvaja, ker ni potrebe po sejanju tako močnih sistemov regionalnega obsega,” pravi profesorica Diana Francis, vodja oddelka za okoljske in geofizikalne vede na univerzi Khalifa v Abu Dabiju.

Poplave v Dubaju
Foto: REUTERS/Amr Alfiky

Tudi vremenoslovec Matt Taylor z BBC Weather je pritrdil, da je bil vremenski dogodek napovedan. Računalniški modeli, ki ne upoštevajo morebitnih učinkov sejanja oblakov, so namreč predvideli, da bo v 24 urah padla količina dežja, ki po navadi pade v enem letu.

Misije sejanja oblakov na ozemlju ZAE sicer vodi Nacionalni meteorološki center (NCM).

Preberite, zakaj je metoda sejanja oblakov tako kontroverzna.

V ZAE slabo pripravljeni na obilno deževje

Dubaj je seveda močno urbaniziran. Zelenih površin, ki bi absorbirale vlago, je malo, drenažne naprave pa niso bile sposobne prenesti tako močnih padavin.

“Potrebne so strategije in prilagoditveni ukrepi za to novo realnost pogostejših in intenzivnejših padavin,” pojasnjuje profesorica Francis. “Na primer, prilagoditi je treba infrastrukturo cest in objektov, zgraditi rezervoarje za shranjevanje vode iz spomladanskih padavin in njeno uporabo pozneje v letu.”

Organ ZAE za ceste in promet je januarja sicer ustanovil novo enoto za pomoč pri obvladovanju poplav v Dubaju.

Preberite intervju s podnebnim znanstvenikom dr. Blažem Gasparinijem o “dobrih” in “slabih” oblakih, poskusih nadzorovanja vremena, preganjanju ljubljanske megle, neprimernosti državnega financiranja letalske obrambe pred točo in o skrb vzbujajoče preprosti možnosti umetnega hlajenja vedno toplejšega planeta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje