Jok in objemi: pretresljivi prizori slovesa moških, ki se odpravljajo v vojsko

Svet 22. Sep 202216:31 > 19:15 9 komentarjev
Rusija
Anton Vaganov/REUTERS

Po družbenih omrežjih so zakrožili čustveni posnetki Rusov, ki se po razglasu delne mobilizacije poslavljajo od svojih bližnjih. Delna mobilizacija naj bi sprva predvidevala vpoklic rezervistov, doslej pa se je na ukaz o delni mobilizaciji odzvalo okoli 10.000 Rusov.

Delna mobilizacija, ki jo je v sredo napovedal ruki predsednik Vladimir Putin, ni sprožila le protestov, ki so potekali po več kot 30 ruskih mestih in na katerih je bilo aretiranih več kot tisoč ljudi, temveč je nekatere Ruse spodbudila tudi k razmisleku o odhodu iz države. A medtem ko so se nekateri z avtomobili odpravili proti mejam Rusije, drugi pa mrzlično kupujejo letalske vozovnice, so na družbenih omrežjih že zakrožili posnetki za boj sposobnih Rusov, ki se – za razliko od omenjenih sodržavljanov – niso odločili za beg in se pridružujejo vojski.

Kot je razvidno iz nekaterih posnetkov na družbenih omrežjih, se skupine moških od svojih družin poslavljajo v mestu Jakutsk oziroma v avtonomni republiki Jakutiji, ki leži na severovzhodu Rusije. Slovo moških je precej čustveno, nekateri družinski člani jokajo, odhajajoče objemajo in moškim, ki se odpeljejo z avtobusom, mahajo v slovo.

Čeprav ankete javnega mnenja kažejo, da rusko prebivalstvo podpira “posebno vojaško operacijo” v Ukrajini, je množična mobilizacija vseeno tvegana poteza oblasti v Kremlju, piše tiskovna agencija Reuters. Ruska oblast je namreč v preteklosti dejala, da tovrstne mobilizacije ne bo. Enako niso bili pričakovani niti porazi, ki jih je ruska vojska septembra utrpela v ukrajinski protiofenzivi na severovzhodu Ukrajine v regijah Harkov, Doneck in Lugansk. Tam so ukrajinski ponovno prevzeli nadzor na več tisoč kvadratnimi kilometri ozemlja.

Po poročanju nekaterih medijev, ki ga povzema Reuters, so nekaterim protestnikom, ki so jih v sredo aretirali, naročili, da se morajo zglasiti v pisarnah za vpoklic v vojsko.

Ruski minister za obrambo Sergej Šojgu je že včeraj sporočil, bodo sprva mobilizirali okoli 300.000 moških.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, bodo med vpoklicanimi rezervisti predvsem tisti z vojaškimi izkušnjami, pred odhodom na bojišče pa jih bodo tudi ustrezno izurili, piše STA. Peskov je pri tem dodal, da je obrambno ministrstvo tisto, ki bo določilo maksimalno starost vpoklicanih rezervistov. Navkljub razglasu delne mobilizacije Rusija svoje posredovanje v Ukrajini še vedno opisuje kot “posebno vojaško operacijo”.

Prizor iz rusko-gruzijske meje
Essi Lehto/REUTERS

“Normalno je biti zaskrbljen. V redu je, če te je strah vojne,” je po Reutersovih navedbah komentiral Sergej, ki je z letalom iz Moskve priletel v srbsko prestolnico Beograd. Za letalsko vozovnico iz Rusije do najbližjih lokacij v tujini je treba odšteti že več kot 5.000 evrov, pri čemer je večina letov v prihodnjih dneh razprodanih. Promet je povečan tudi na mejnih prehodih z Gruzijo in Finsko.

Do zdaj se je na ukaz o delni mobilizaciji odzvalo okoli 10.000 Rusov, je danes sporočil tiskovni predstavnik oddelka za mobilizacijo pri ruskih oboroženih silah Vladimir Cimljanski. Predstavnik vojske je ob prvem dnevu mobilizacijske kampanje poudaril, da je pomembno, da imajo tisti, ki se javljajo za vpoklic, bojne izkušnje. Ob tem je še dejal, kdo vse bo oproščen služenja vojaškega roka med delno vojaško mobilizacijo.

Kot je pojasnil, se po ruski zakonodaji vpoklicu lahko izognejo zaposleni v obrambni industriji, ljudje, ki so bili spoznani za začasno nesposobne za izvajanje vojaških aktivnosti, ljudje, ki skrbijo za družinskega člana, ki potrebuje redno oskrbo, ali so invalidi prve skupine. Isto velja za ljudi, ki imajo štiri ali več otrok, mlajše od 16 let, in ljudi, katerih matere imajo štiri ali več otrok, mlajših od osem let, in jih vzgajajo brez moža.

Ruski dezerterji so dobrodošli v Nemčiji

Baltski državi Estonija in Latvija, ki mejita na Rusijo, sta v sredo sporočili, da ruskim državljanom, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko, ne bosta dali azila.

Nemške oblasti pa so medtem izrazile pripravljenost sprejeti ruske dezerterje, še navaja STA. “Dezerterji, ki jim grozi resna represija, lahko v Nemčiji praviloma dobijo mednarodno zaščito,” je dejala notranja ministrica Nancy Faeser. Minister za pravosodje Marco Buschmann je ločeno na Twitterju zapisal, da očitno veliko Rusov zapušča svojo domovino in da so vsi, ki sovražijo Putinovo pot in ljubijo liberalno demokracijo, dobrodošli v Nemčiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje