V Turčiji in Siriji nov močan potres: ljudje skakali s streh in balkonov hiš

Svet 20. Feb 202318:45 > 22:52

Jug Turčije in severozahod Sirije je stresel nov močan potres z magnitudo 6,4, temu pa je sledilo ponovno tresenje tal z magnitudo 5,8. Epicenter prvega potresa je bil v turški provinci Hatay, drugega pa slabih 20 kilometrov vzhodneje v kraju Samandag. Potres naj bi povzročil dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel uničujoč potres pred dvema tednoma. Ta je na jugovzhodu Turčije ter severozahodu Sirije skupno terjal več kot 47.000 življenj.

Jug Turčije in severozahod Sirije je znova stresel močan potres magnitude 6,4. Gre za najhujši potres po uničujočem potresu z magnitudo 7,8, ki je pred štirinajstimi dnevi v Turčiji zahteval več kot 41.000 življenj, je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad. Še okoli 6000 smrtnih žrtev potresa pred dvema tednoma so zabeležili v sosednji Siriji.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je v zadnjem potresu bilo v Siriji poškodovanih najmanj 42 ljudi. Južno turško provinco Hatay na meji s Sirijo je kmalu po prvem stresel še en potres z magnitudo 5,8, pa je sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad.

Epicenter prvega potresa je bil po navedbah Afada v kraju Defne, francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da je bil epicenter drugega potresa v kraju Samandag, ki leži ob morju, slabih 20 kilometrov vzhodneje od kraja Defne. Tla so se stresla ob 20.04 po lokalnem oziroma ob 17.04 po srednjeevropskem času.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, so potres čutili prebivalci v Antakyi in Adani, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra. Čutili so ga tudi v Siriji, Libanonu in Palestini.

Potres naj bi povzročil dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel potres pred dvema tednoma. Reševalne ekipe medtem preverjajo, ali je bil v potresu kdo poškodovan. Po podatkih Afad je bilo sicer od potresa pred dvema tednoma na območju zabeleženih več kot 6000 popotresnih sunkov.

Ljudje skakali s streh in balkonov

Po potresu z magnitudo 6,4, ki je stresel provinco Hatay in severozahod Sirije, so ljudje skakali s streh in balkonov hiš, ko so poskušali priti na varno, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Dodal je, da so bili poškodovani ljudje v sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Khirbet al Juz in na podeželskih območjih blizu Alepa žrtve padajočih opek in ruševin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Padanje delov stavb, ki so bile uničene ali poškodovane v potresu, ki je jugovzhod Turčije in severozahod Sirije stresel pred dvema tednoma in v obeh državah terjal več kot 47.000 življenj, so zabeležili tudi v Alepu in v Hami v osrednji Siriji, kjer je bilo prav tako poškodovanih več ljudi.

Erdogan obljubil izgradnjo skoraj 200.000 novih domov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je prav danes obljubil, da bo država v jugovzhodni regiji zgradila skoraj 200.000 novih domov. Po njegovih besedah so uničujoči potresi prizadeli okoli 118.000 stavb, ki so se podrle, bile močno poškodovane ali pa jih je bilo treba zaradi poškodb nujno porušiti. Obljubil je, da se bodo marca začela obnovitvena dela za izgradnjo 199.739 domov, od tega več kot 130.000 v najbolj prizadetih pokrajinah Hatay, Kahramanmaras in Malatya.

“Nobena od teh stavb ne bo višja od treh ali štirih nadstropij,” je dejal, potem ko se je v potresu zrušilo več visokih stanovanjskih blokov. Po mnenju strokovnjakov ima Turčija sicer ustrezne predpise glede gradnje, vendar tamkajšnja gradbena podjetja pogosto gradijo stavbe slabe kakovosti, ki močnih potresov ne zdržijo.

“Stavbe bodo zgrajene (…) na trdnih tleh in z uporabo pravih metod,” je obljubil turški predsednik in dodal, da bodo nove stavbe zgrajene stran od potresnih prelomnic. “Državljane, ki živijo v šotorih in kontejnerskih mestih, bomo v enem letu začeli seliti v trdne, varne in udobne domove,” je zagotovil. Po njegovih besedah je država sicer zagotovila zatočišče približno 1,6 milijona ljudem v regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.