Junaka Hotela Ruanda bodo izpustili iz zapora

Svet 24. Mar 202316:51 0 komentarjev
Paul Rusesabagina
PROFIMEDIA

68-letnega ruandskega aktivista in politika Paula Rusesabagino bodo ruandske oblasti oprostile prestajanja 25-letne zaporne kazni. Rusesabagina je poznan kot upravnik hotela v Kigaliju, ki je med genocidom v Ruandi leta 1994 pomagal rešiti približno 1.200 življenj, njegova zgodba pa je služila kot navdih za film Hotel Ruanda. Rusesabagina in soobtoženci so bili na zaporne kazni obsojeni zaradi podpiranja oborožene skupine.

Oblasti v Ruandi so danes oznanile, da bodo iz zapora izpustili 68-letnega aktivista in politika Paula Rusesabagino, ki od leta 2021 prestaja 25-letno zaporno kazen. Njegova resnična zgodba je bila navdih za film Hotel Ruanda, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica vlade v Kigaliju.

Zaporna kazen, ki je bila Rusesabagini izrečena septembra 2021, je bila “spremenjena s predsedniškim ukazom”. Sporočilo vlade je bilo objavljeno manj kot dva tedna po tem, ko je predsednik države Paul Kagame dejal, da oblasti v Ruandi preučujejo možnost rešitve Rusesabagininega primera.

Zagovorniki Rusesabagine trdijo, da je bilo sojenje proti njemu polno nepravilnosti, medtem ko njegova družina že dlje časa opozarja na slabše zdravstveno stanje 68-letnika in je izrazila bojazen, da bi lahko v zaporu umrl.

Sodišče je sicer maja 2022 potrdilo obsodbe Rusesabagine in večine njegovih 20 soobtožencev, ki so bili zaradi podpiranja oborožene skupine obsojeni na prestajanje zapornih kazni od treh do 20 let.

Paul Rusesabagina je najbolj poznan kot upravnik hotela v Kigaliju, ki je med genocidom v Ruandi leta 1994, v katerem je bilo pobitih približno 800.000 ljudi, pomagal rešiti približno 1.200 življenj.

Njegova zgodba je navdihnila za oskarja nominirani film Hotel Ruanda iz leta 2004 z ameriškim igralcem Donom Cheadlom v glavni vlogi.

Hotel Ruanda
Film Hotel Ruanda (Vir: PROFIMEDIA)

Rusesabagina je kasneje postal glasen kritik predsednika Kagameja in ustanovil lastno politično stranko. Skupine za zaščito človekovih pravic medtem obtožujejo oblasti v Ruandi, da kršijo njegovo pravico do svobodnega govora in političnega izražanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!