Jutranje navade, ki vam bodo polepšale dan

Navdih 15. Nov 202305:45 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi hitrega življenjskega tempa lahko hitro pozabimo na jutranjo rutino, ki pomaga pri premagovanju vsakodnevnih tegob. Spodaj si preberite 12 nasvetov za še lepši dan.

Po jutru se dan pozna, pravijo številni. Strokovnjaki svetujejo, da s premišljeno jutranjo rutino lahko bistveno izboljšate vsakodnevno počutje.

V nadaljevanju si preberite 12 nasvetov, ki so jih pripravili na portalu Betterup.

1. Pojdite v posteljo in se zbujajte ob isti uri

Jutranja rutina zahteva kakovosten spanec. Prepričajte se, da vsako noč spite od sedem do devet ur. Če greste spat in se zbudite ob približno istem času, to izboljša kakovost spanja. Prav tako boste zjutraj lažje vstali.

2. Spoprijateljite se z budilko

Ob pritiskanju na gumb za dremež se včasih zdi, da boste zaradi tega lažje preživeli dan. Čeprav se zdi, da smo s podaljševanjem spanja z dremežem pridobili zlate minute, je resničnost uporabe gumba za odložitev prebujanja ravno nasprotna, saj nikakor ne prispeva k večji spočitosti. V telesu in možganih pa povzroča zmedo.

Kot kažejo nekatere raziskave, izmenjavanje stanja budnosti in rahlega spanca na nekaj minut, pa naj bo to na pet ali deset minut, lahko vodi do zaspanosti čez dan.

3. Pospravite posteljo

Če vsako jutro pospravite posteljo, se bo dan začel produktivno. Namesto da bi začeli dan tako, da bi odložili to nalogo in nato morda odložili druge, ste nekaj dosegli takoj. Morda se sliši kot malenkost, a s tem lahko ustvarite razpoloženje za ves dan.

4. Lovite sončne žarke

Čeprav smo v obdobju, ko sonca ni več na pretek, je izpostavljenost žarkom zjutraj izjemnega pomena. Izpostavljenost soncu zjutraj ustavi hormon ‘spanja’ melatonin in pomaga, da se počutite bolj budni, in uravnava dnevno-nočni ritem. Ob prebujanju si pomagajte z dvigom rolet, hitrim jutranjim sprehodom ali zajtrkom na terasi.

5. Skrijte telefon

Morda se zdi malenkost, a zaradi preverjanja telefona takoj po tem, ko se zbudite, ste izpostavljeni potencialnim stresorjem, kot so obvestila o elektronski pošti, sporočila vaših nadrejenih ali vznemirljive objave na družbenih omrežjih. Naredite si uslugo in v virtualni svet vstopite pol ure zatem, ko se predramite.

6. Napolnite se z energijo

Privoščite si zajtrk, še posebej če nameravate zjutraj telovaditi. Hranljiv obrok iz žitaric, beljakovin, nekaj sadja ali zelenjave je dober za vaše srce in lahko pripomore, da se boste počutili bolj budni.

7. Hidrirajte se

Začnite dan s kozarcem vode, saj s tem predramite možgane in telo. Raziskave so povezale hidracijo z izboljšanimi sposobnostmi odločanja in zmanjšano utrujenostjo. Voda pospeši tudi prebavo in vam pomaga učinkoviteje absorbirati hranila iz zajtrka.

8. Bodite aktivni

Zjutraj ni nujna intenzivna vadba. Da se prebudite, je dovolj že nekaj preprostih raztegov. Jutranje razgibavanje zmanjša stres, pripomore h koncentraciji in vas napolni z energijo. Obenem pa redno razgibavanje pripomore k izboljšanju spanca.

9. Ponavljajte si pozitivna sporočila

Začnite dan pozitivno, povejte si nekaj lepega. Vsakodnevna pozitivna sporočila lahko zmanjšajo stres in spodbudijo občutek vrednosti.

10. Poskrbite zase

Začnite dan tako, da poskrbite zase, pa naj gre za nego kože in običajno kremo, ki jo uporabljate, ličila ali kaj drugega. To vam lahko pomaga, da se bolje pripravite na dan, in vas tudi spomni, da ste zase najpomembnejši.

11. Postavite si dnevni cilj

Ne glede na to, ali gre za odločanje o dnevnih ciljih ali organizacijo nalog, da česa ne pozabite.  Če si vzamete čas in naredite dnevni načrt, boste svojo energijo usmerili v izpolnitev ciljev, počutili se boste bolje, bolj produktivno in učinkovito.

12. Pripravite se že zvečer

Jutranji naglici se izognite tako, da si dan organizirate vnaprej in si zagotovite čas za uživanje v jutranji rutini. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko naredite večer prej:

– pripravite si zajtrk in kosilo

– pripravite si oblačila, ki jih boste nosili

– pripravite si torbo

– izberite si glasbo ali pogovorne oddaje za poslušanje na poti v službo, še piše Betterup.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!