Južna Karolina bo kot zadnja ameriška zvezna država omejila pravico do splava

Svet 24. Maj 202308:51 0 komentarjev
Protestnice v Južni Karolini ob sprejetju omejitve pravice do splava
PROFIMEDIA

V ameriški zvezni državi Južna Karolina bodo kot zadnji uvedli omejitev pravice do splava. Predlog zakona prepoveduje večino splavov po šestem tednu nosečnosti, še preden mnoge ženske izvedo, da so noseče. A dovoljuje tudi izjeme: v primeru posilstva in incesta je splav dovoljen do 12. tedna nosečnosti. Da bi predlog stopil v veljavo, ga mora podpisati guverner države. Pred senatom so se ob glasovanju zbrali protestniki.

Južna Karolina je zadnja v nizu ameriških zveznih držav, ki bo omejila pravico do splava. Senat Južne Karoline je v torek glasoval za prepoved splava po šestem tednu nosečnosti kljub poskusu petih senatork, med njimi treh republikank, da bi zakon blokirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog zakona mora zdaj podpisati republikanski guverner te konservativne zvezne države Henry McMaster, ki je že napovedal, da namerava to storiti, s čimer bo postal zakon.

S tem bo Južna Karolina postala zadnja zvezna država v ZDA, ki bo omejila pravico do splava, odkar je vrhovno sodišče lani razveljavilo svojo odločitev iz leta 1973, po kateri je v vseh zveznih državah splav dovoljen.

Med izjemami splav v primeru posilstva in incesta

Predlog zakona, ki ga podpirajo republikanci, prepoveduje večino splavov po šestem tednu nosečnosti, še preden mnoge ženske izvedo, da so noseče.

Gre sicer za popravljeno različico prejšnjega ukrepa zakonodajalcev Južne Karoline, ki ga je ameriško vrhovno sodišče letos razsodilo za neustavnega.

Dovoljuje splav do 12. tedna nosečnosti v primerih posilstva in incesta ter zagotavlja izjemo za nujne medicinske primere.

Pravica do splava
V ZDA se vse od junija lani vrstijo protesti proti omejevanju pravice do splava (PROFIMEDIA)

Republikanci v senatu so večkrat poskušali sprejeti zakon, vendar jih je pet senatork, vključno z republikanskimi predstavnicami, ki so si prizadevale za kompromis z manjšimi omejitvami pravice do splava, pri tem oviralo. Toda senat je končno zbral dovolj glasov, da jih je preglasil, potem ko je predstavniški dom v tej zvezni državi sprejel ukrep.

“To, kar počnemo danes, bo povzročilo nezakonite splave,” je v razpravi opozorila republikanka Sandy Senn, ena izmed petih senatork, ki so lani uspešno blokirale strožjo omejitev pravice do splava.

Štiriindvajset ameriških zveznih držav je že sprejelo ali poskušalo sprejeti omejitve pravice do splava, odkar je vrhovno sodišče ZDA junija lani ovrglo 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!