Južna Koreja v vesolje izstrelila svoj prvi vohunski satelit (FOTO&VIDEO)

Svet 01. Dec 202320:51 0 komentarjev
Raketa Južne Koreje
Foto: SpaceX

Raketa zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX je danes iz izstrelišča v ameriškem vojaškem oporišču Vandenberg v Kaliforniji v vesolje ponesla prvi vojaški vohunski satelit Južne Koreje. Svoj vohunski satelit je prejšnji teden v vesolje poslala tudi Severna Koreja.

“Izvidniški satelit” Južne Koreje je v vesolje ponesla raketa Falcon 9, na kateri je bilo z velikimi črkami izpisano “KOREA”, poroča AFP. Če ne bo nepredvidenih težav, bo s tem Južna Koreja dobila svoj prvi vojaški satelit domače izdelave v zemeljski krožnici, s katerim bo lahko spremljala dogajanje v jedrsko oboroženi severni sosedi.

Po poročanju južnokorejske agencije Yonhap bo lahko satelit zaznal tudi predmete, dolge le 30 centimetrov. Seul namerava do konca leta 2025 izstreliti še štiri podobne vohunske satelite.

Do izstrelitve je sicer prišlo manj kot dva tedna po tem, ko je Pjongjang v orbito prav tako uspešno poslal svoj prvi vohunski satelit, čeprav mu to prepovedujejo sankcije Združenih narodov.

Profesor vojaških študij na južnokorejski univerzi Sangji Cho Gi-il je za AFP povedal, da se je Seul doslej pri spremljanju dejavnosti Severne Koreje zanašal na vohunske satelite ZDA. Južna Koreja je sicer že prej izstrelila svoj prvi vojaški komunikacijski satelit, Cho pa je pojasnil, da je “izvidniški” satelit tehnološko zahtevnejši in bolj izpopolnjen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!