Južnoafriški zdravniki o omikronu: Simptomi neobičajni, a blažji

Svet 28. Nov 202110:50 > 10:53 0 komentarjev
Omikron
PROFIMEDIA

Bolniki, ki so se v Južni Afriki doslej okužili z novo različico koronavirusa omikron, za zdaj niso resneje zboleli, je sporočilo tamkajšnje zdravniško združenje. Simptomi so neobičajni, a blažji, bolniki predvsem poročajo o ekstremni utrujenosti, je za britanski BBC povedala predsednica združenja Angelique Coetzee.

“Bolniki povečini tožijo zaradi bolečin v telesu in utrujenosti, in sicer ekstremne utrujenosti. To opažamo pri mlajši generaciji, ne pri starejših ljudeh,” je pojasnila Angelique Coetzee. Skrbi jo sicer, kakšen bo potek bolezni ob okužbi z novo različico pri starejših, sploh tistih s kroničnimi srčnimi boleznimi ali diabetesom.

Prav Coetzee je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prva posumila, da se je pojavila nova različica koronavirusa. V njeno ordinacijo v Pretorii so namreč v začetku novembra začeli prihajati bolniki z omenjenimi neobičajnimi simptomi covida-19.

O primeru obvestila 18. novembra

O svoji domnevi je južnoafriške zdravstvene oblasti obvestila 18. novembra, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je novo različico novega koronavirusa minuli petek označila za skrb vzbujajočo.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Različico virusa omikron so v zadnjih dneh potrdili tudi v večih evropskih državah. Med drugim v Belgiji, Italiji, na Češkem in Nizozemskem. Izrael pa bo zvečer zaradi nove različice zaprl svoje meje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!