Kaczynski razburil: Poljakinje nimajo dovolj otrok, ker preveč pijejo

Svet 07. Nov 202210:31 1 komentar
Jaroslaw Kaczynski
PROFIMEDIA

Vodja poljske konservativne stranke Jaroslaw Kaczynski je razburil, ko je v sobotnem govoru majhno rodnost v državi pripisal temu, da Poljakinje popijejo preveč alkohola. Kaczynski, ki tudi sam nima otrok, meni, da je pitje žensk mnogo bolj problematično od pitja moških, čeprav popijejo enako ali primerljivo količino alkohola.

Vodja konservativne poljske vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski je v sobotnem govoru v kraju Elk na severovzhodu Poljske izrazil obžalovanje zaradi majhne rodnosti na Poljskem, krivdo pa pripisal mladim Poljakinjam, ki po njegovi oceni popijejo preveč alkohola.

Kaczynski je ocenil, da je demografska slika Poljske med drugim slaba “zaradi določenega vedenja ljudi, še posebej žensk”. “Če se bo nadaljevalo stanje, ko do 25. leta ženske pijejo toliko kot njihovi moški vrstniki, ne bo otrok,” je dejal. Ob tem je pripomnil, da moški postanejo alkoholiki, če dvajset let uživajo preveč alkohola, ženske pa so alkoholičarke že po dveh letih prekomernega pitja. Te informacije je, kot je dejal, dobil od nekega zdravnika, ki mu je povedal, da mu je uspelo alkoholizma ozdraviti tretjino svojih moških pacientov, a nobene ženske.

Kaczynski je poudaril tudi, da ni naklonjen temu, da bi ženske imele otroke zelo mlade, ker “mora ženska dozoreti, da bi bila lahko mati”. “Če pa do 25. leta veliko pije – malo se šalim – se na tem področju ne obeta nič dobrega,” je dodal predsednik stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki sam nima otrok. Njegove izjave so sprožile plaz kritik iz opozicije in v neodvisnih medijih.

Kaczynski, ki je na turneji za pridobivanje privržencev za svojo stranko pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, je vprašanje rodnosti izpostavil tudi v nedeljo v Olsztynu na severovzhodu Poljske. “Včeraj sem dejal, da mlade ženske tekmujejo z moškimi pri pitju alkohola. To je škodljivo,” je poudaril. Dodal je, da mora politik, če za to ve, o tem tudi spregovoriti, ker gre za škodljivo stvar.

Po podatkih poljskega statističnega urada rodnost na Poljskem nekaj let zapored upada. Leta 2020 je bila stopnja rodnosti 1,378, da bi se izognili zmanjševanju števila prebivalstva, pa bi morala biti 2,1. Stranka PiS, ki je na oblasti od leta 2015, je za povečanje rodnosti med drugim uvedla več sto evrov prispevka družini za drugega in vse nadaljnje otroke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje