V BiH ni mogel najti delavcev, zato jih je pripeljal iz Bangladeša

N1 video 20. Dec 202109:31 > 12:01 0 komentarjev
N1

Delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje v Bosni in Hercegovini ima približno dva tisoč tujcev. Kot navajajo na ministrstvu za zunanje zadeve, največ delavcev prihaja iz Srbije, Turčije in Hrvaške, kar nekaj pa jih je v BiH pripotovalo tudi iz daljnega Bangladeša. Ekipa N1 BiH je obiskala gradbišče v Zvorniku, kjer že dve leti gradijo bangladeški delavci.

Pred dvema letoma, ko so prvič prispeli v BiH, so lokalni prebivalci mislili, da so prebežniki, so povedali gradbinci. Danes že vsi vedo, da gre za gradbene delavce iz Bangladeša, ki na gradbišču v Zvorniku in v drugih mestih delajo za podjetje Jokić Invest.

Muhamed Mohiudin Talukder je vodja skupine, ki jo je lastnik gradbenega podjetja Ivo Jokić osebno našel v Bangladešu. Kot je Jokić povedal za N1 BiH, nenehno išče domače delavce, a mu jih enostavno ne uspe najti. Delavce iz Bangladeša pa najde skorajda brez težav. Zagotoviti jim mora tri obroke dnevno, nastanitev in plačo, ki presega 1.000 konvertibilnih mark (dobrih 510 evrov). Dovoljenje za bivanje v BiH pa je dobila tudi Muhamedova žena.

“Tukaj imam dobro plačo. Prejmem približno 40 tisoč bangladeških takov (dobrih 411 evrov, op. a.), na voljo so mi tudi druge stvari. Prejmem hrano, nastanitev, in sicer brezplačno od podjetja,” pove Muhamed in doda, da so ljudje tam srečni, ker z zasluženim denarjem lahko pomagajo tudi svojim družinam.

Zadnja ekipa iz Bangladeša je v BiH prispela pred mesecem dni. Teh štirinajst delavcev se trenutno še prilagaja na novo delovno in življenjsko okolje. “Ljudje so zelo gostoljubni, pomagajo na vseh področjih, tako doma kot na delu,” je še dejal Muhamed in dodal, da je bil v Bangladešu zaposlen na sorodnem delovnem mestu, kjer je delal osem let.

gradbišče
PROFIMEDIA

Dobro vzdušje na gradbišču

Za dobro vzdušje ni treba imeti veliko stvari. “Vedno se šalimo, tudi kadar začnemo delati že v zgodnjih jutranjih urah, ter vsekakor na vsakem odmoru. Tudi na malice hodimo skupaj. Ob desetih imamo odmor za zajtrk, ob dvanajstih za kavo in vse počnemo skupaj,” je povedal gradbinec Drago Popović.

Število delavcev iz Bangladeša v Bosni in Hercegovini sicer ni izjemno veliko. Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve jih je trenutno v BiH 22. Od tega jih večina, kar 20, dela na gradbišču v Zvorniku.

“Na gradbišču so najprej opravljali zidarska dela, zdaj opravljajo slikopleskarska in delajo fasado,” je za N1 BiH povedal vodja gradbišča Ljubo Savić.

V BiH je registriranih 1.996 aktivnih prebivalcev, ki v državi prebivajo na podlagi delovnih dovoljenj. Največ jih je iz Srbije (507), sledita Turčija (255) in Hrvaška (139). Kar nekaj jih je tudi iz Kitajske (97), več kot 60 delavcev prihaja iz Črne gore, kar nekaj pa jih je tudi iz Italije in Združenih arabskih emiratov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!