Kaj je CNN videl na frontni črti na vzhodu Ukrajine

Svet 02. Feb 202213:25 > 14:11 0 komentarjev

Novinarka CNN Clarissa Ward je obiskala ukrajinske vojake na vzhodu države. Ti so nameščeni blizu pristaniškega mesta Mariupol ter območij Donecka in Luganska, ki jih nadzirajo proruski separatisti. Kot ugotavlja dopisnica CNN, se tam ne čuti vojnega preplaha, ki se širi iz Washingtona. Tudi prebivalci Mariupola verjamejo, da se zgodovina ne bo ponovila in da vojne ne bo.

Ukrajinske vojake, ki so nastanjeni na frontni črti na vzhodu države, od proruskih separatistov, ki nadzirajo območja v regiji Donbas, loči le nekaj sto metrov. Poleg dogajanja na strani separatistov morajo ukrajinske sile spremljati tudi dogajanje na jugu oziroma Azovsko morje, kjer patruljirajo ruske ladje.

“Poveljniki so nam naročili, da moramo biti pozorni,” neimenovani častnik pove novinarki Ward. “Pripravljeni smo se soočiti z ruskimi gosti,” doda.

Častnik, ki je želel ostati neimenovan, saj je njegova družina iz Donbasa, na novinarkino vprašanje, ali imajo na frontni črti tudi težko orožje, odgovori: “Imamo vse, brez skrbi.”

Eden od tamkajšnjih vojakov za CNN prav tako pove, da proruski separatisti pogosto pošiljajo drone, ki snemajo ukrajinske položaje.

Pogovor o prekinitvi ognja med ukrajinskimi silami in uporniki predvideva, da nobena od strani ne bo na frontno črto pripeljala težkega orožja, kot so protitankovske rakete. Če bi Rusija dejansko napadla Ukrajino, bi ta dogovor ukrajinsko vojsko postavil v slabši položaj. Po navedbah CNN bi lahko v primeru napada Rusija v nekaj urah zavzela polmilijonsko pristaniško mesto Mariupol, če ukrajinska obramba ne bi vzdržala.

A podobno kot vojaki na fronti črti tudi prebivalci pristaniškega mesta Mariupol ne verjamejo, da se bo zgodil oboroženi spopad.

“Nočemo vojne, imamo otroke in vnuke,” za CNN pove Natalija, ki dela na mariupolski tržnici. “Ne bo vojne, v to verjamemo,” doda. Eno od sogovornic CNN medtem bolj kot morebitna vojna z Rusijo skrbi hitro širjenje covida-19 v Ukrajini, eden od sogovornikov pa je prepričan, da je ameriški predsednik Joe Biden edini, ki meni, da vojna bo.

Prebivalci Mariupola, tako CNN, sicer dobro vedo, kaj pomeni vojna. Na začetku oboroženega konflikta v Ukrajini leta 2014 so v Mariupolu potekali spopadi, razpoloženje v mestu pa je bilo naklonjeno Rusiji. A to se je v zadnjih letih spremenilo – v to pristaniško mesto so se namreč z območij pod nadzorom separatistov preselili številni Ukrajinci, prav tako se je na račun evropskih investicij izboljšala kakovost življenja v mestu.

Reportažo za CNN sta pripravila Tim Lister in Clarissa Ward.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!