Kaj je kasetno strelivo, ki naj bi ga uporabili v Kramatorsku?

Svet 13. Apr 202210:26 > 17:29 1 komentar
Raketa "Za otroke"
PROFIMEDIA

Novinarji BBC so v Kramatorsku odkrili sledove, ki nakazujejo na možnost, da je bilo v napadu na tamkajšnjo železniško postajo uporabljeno kasetno strelivo. To so zaradi velike nevarnosti, ki jo predstavlja za civiliste, prepovedale številne države, tudi Slovenija.

Ozadje raketnega napada na železniško postajo v Kramatorsku, ki je zahteval več kot 50 življenj, še vedno ni pojasnjeno. Železniško postajo naj bi v četrtek dopoldne po lokalnem času zadeli dve raketi, številni prebivalci – po nekaterih uradnih podatkih jih je bilo 4.000 – pa so na postaji čakali, da s predela na vzhodu Ukrajine, kamor se seli težišče oboroženih spopadov, odpelje prvi evakuacijski vlak.

Medtem ko ruska in ukrajinska stran odgovornost za napad pripisujeta druga drugi, so novinarji britanske radiotelevizije BBC obiskali železniško postajo v Kramatorsku in odkrili indice, ki kažejo, da je bilo tam morda uporabljeno kasetno strelivo. To je strelivo, ki ga je zaradi uničujočega učinka na življenja civilistov prepovedalo več držav, med njimi Slovenija. Uporabe kasetnega streliva v Kramatorsku je Rusijo že pretekli teden obtožil guverner Donecka Pavlo Kirilenko.

Raketa Točka-U, ki je bila uporabljena v Kramatorsku, je raketa sovjetske izdelave, ki lahko vsebuje bojno glavo s kasetnim strelivom. Bojna glava ob eksploziji strelivo raztrosi po določenem območju, pri čemer pa ni nujno, da vso nemudoma detonira.

Novinarji BBC so ob obisku železniške postaje v Kramatorsku opazili vdolbine na bližnjem objektu, ki so po njihovi interpretaciji lahko posledica uporabe kasetnega streliva. BBC je svojo trditev o uporabi kasetnega streliva podprl z navedbami očividcev, ki so novinarjem Washington Posta kmalu po napadu povedali, da so izvorni eksploziji sledili še štirje oziroma pet glasnih pokov.

Železniška postaja Kramatorsk
REUTERS

BBC je za mnenje vprašal več strokovnjakov. Sidharth Kaushal iz britanskega mislišča Royal United Services Institute (Rusi) je komentiral, da je vidne učinke povezati s “podstrelivom, kot je 9N24, sovjetskim kasetnim strelivom, ki ga lahko vsebuje raketa Točka”. Točka-U sicer velja za precej nezanesljivo raketo, ki lahko svoj cilj zgreši do pol kilometra. O raketi, ki je padla na Kramatorsk, je znano še to, da je bilo na njen napisano “To je za otroke”. Zahodni mediji ob tem spominjajo, da Rusija že dalj časa Ukrajino obtožuje, da na območjih pod nadzorom proruskih separatistov pobija civiliste, tudi otroke, piše tiskovna agencija Reuters.

Kasetno strelivo v Ukrajini in Rusiji ni prepovedano

Za izstrelitev rakete, ki je zadela železniško postajo v Kramatorsku, Kijev in Moskva, kot že zapisano, krivita drug drugega. Rusija, ki po lastnih navedbah raket tipa Točka-U ne uporablja več, je po napadu sporočila, da za napadom stoji ukrajinska vojska, ki je civiliste uporabila kot živi ščit, proruski separatisti, ki nadzorujejo predele regije Doneck in Lugansk, pa so menili, da je napad ukrajinska provokacija, navaja BBC. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem napad na Kramatorsk označil za vojno hudodelstvo.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino se je Rusija že pred Kramatorskom spopadala z obtožbami o uporabi kasetnega streliva – sum obstaja, navaja BBC, da je bilo tovrstno strelivo uporabljeno v Harkovu. Niti Rusija niti Ukrajina, enako kot ZDA, sicer nista stranki mednarodne konvencije o kasetnem strelivu iz leta 2008, ki prepoveduje njegovo uporabo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje