Kaj je umazana bomba, o kateri zadnje dni govori Rusija?

Svet 26. Okt 202206:00
Vladimir Putin
Ramil Sitdikov/Sputnik/REUTERS

Rusija je nedavno obtožila Ukrajino, da namerava uporabiti tako imenovano umazano bombo. Pojasnjujemo, kakšno orožje je umazana bomba in kako nevarna je.

Rusija obtožuje Ukrajino, da načrtuje uporabo tako imenovane umazane bombe, Kijev in zahodni zavezniki pa so ob tem mnenja, da je obtožba razlog za to, da bi lahko Kremelj stopnjeval vojno v Ukrajini. Da namerava uporabiti umazano bombo, Ukrajina namreč odločno zanika.

Umazana bomba je orožje, ki združuje konvencionalni eksploziv, kot je dinamit, in radioaktivni material, kot je uran. O umazani bombi se pogosto govori kot o “orožju teroristov” in ne držav; bolj kot za uničenje sovražnikovih vojaških tarč je namreč umazana bomba namenjena širjenju strahu in panike.

Je umazana bomba jedrsko orožje?

Ne. Eksplozijo pri umazani bombi namreč povzročijo konvencionalna eksplozivna sredstva, medtem ko eksplozijo pri jedrskem orožju povzroči jedrska reakcija. Primer sta jedrski bombi, ki so ju Združene države Amerike (ZDA) odvrgle na Japonsko med drugo svetovno vojno.

“Jedrska bomba ustvarja eksplozijo, ki je tisočkrat do milijonkrat močnejša od kateregakoli konvencionalnega eksploziva, ki bi bilo lahko uporabljeno v umazani bombi,” so zapisali na ameriškem uradu za domovinsko varnost.

Jedrska eksplozija lahko s tlemi zravna celotna mesta. Jedrska bomba, ki so jo odvrgli na Nagasaki leta 1945, je tako uničila več kot šest kvadratnih kilometrov mesta, kažejo podatki Mednarodne kampanje za jedrsko razoroževanje (Ican). Za primerjavo: konvencionalna eksplozivna sredstva, ki jih vsebuje umazana bomba, bi lahko povsem uničila ali poškodovala le nekaj zgradb.

Tudi radioaktivni material bi se v primeru umazane bombe razširil na manjši površini, kot se v primeru jedrske eksplozije. Razširil bi se lahko na območju mestne četrti oziroma na nekaj kvadratnih kilometrih, so še navedli na uradu.

Sergej Šojgu
Sputnik/Mikhail Klimentyev/via REUTERS

Je bila umazana bomba kadarkoli uporabljena?

Ne. Leta 1995 so po navedbah mislišča Council on Foreign Relations umazano bombo nameravali uporabiti čečenski uporniki v parku v Moskvi, a se njihov načrt ni izšel. Krožijo prav tako poročila, da so teroristične organizacije, kot sta Al Kaida in Isis, izdelale ali poskušale izdelati umazano bombo.

Je jedrska snov v umazani bombi smrtonosna?

Ameriški urad za domovinsko varnost ocenjuje, da je verjetnost, da bi lahko umazana bomba vsebovala dovolj veliko količino radiacije, ki bi povzročila takojšnje učinke na zdravje ali smrt večje skupine ljudi, majhna.

Kako pa je z izpostavljenostjo sevanju?

Po podatkih teksaških zdravstvenih služb bi sevanje, ki bi ga povzročila umazana bomba, povzročilo podobno stopnjo izpostavljenosti, kot jo zobozdravstveno rentgensko slikanje.

“To je, kot da bi razbili skalo. Če bi nekdo v vas vrgel velik večji kamen, bi vas to verjetno bolelo in bi lahko povzročilo telesne poškodbe,” so pojasnili. “Če pa bi vzel isti kamen, ga razbil na zrnca peska in nato pesek vrgel v vas, je verjetnost, da bo povzročil kakršno koli resnično škodo, bistveno manjša.”

Koliko škode bi radiacija povzročila, je odvisno tudi od tega, kako dolga je izpostavljenost. Eden od preventivnih ukrepov je zelo preprost – zapustiti območje. V primeru sevanja pomaga tudi, da si ljudje pokrijejo nos in usta, kar prepreči, da bi radiacija vstopila v telo, da se umaknejo v zaprt prostor, da onesnažena oblačila odvržejo v plastično vrečko ter da si nežno umijejo kožo.

Avtor prispevka CNN: Brad Lendon

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.