Ukrajinci nadaljujejo protiofenzivo: zasedli naj bi strateško pomemben Izjum

Svet 12. Sep 202209:49 2 komentarja
Ukrajinske enote v vasi Hoptivka (Foto: DefenceU/via REUTERS)

Ukrajinske sile so v okviru obsežne protiofenzive ponovno osvojile strateško pomembno mesto Izjum na vzhodu države, je v nedeljo sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po navedbah Kijeva je ukrajinska vojska od začetka meseca ponovno zasedla že približno 3.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, v zadnjih 24 urah pa več kot 20 krajev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sobotnem nagovoru sicer trdil, da so ukrajinske sile doslej ponovno zavzele okoli 2.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Isti dan je ruska stran priznala umik oziroma “prerazporeditev sil” v vzhodnem delu regije Harkov zaradi napredovanja ukrajinske vojske.

V nedeljo je nato ukrajinska vojska sporočila, da je od začetka protiofenzive ponovno zavzela že 3.000 kvadratnih kilometrov. Zelenski se je ob tem v nedeljskem nagovoru ob 200 dneh od začetka ruske invazije zahvalil ukrajinskim silam, ki so “osvobodile na stotine mest in vasi”, med drugim nedavno Balaklijo, Izjum in Kupjansk. Vojaški analitiki, ki jih navaja AFP, menijo, da bi potrjena ukrajinska osvojitev Izjuma pomenila resen udarec Moskvi. Izjum je namreč eno največjih logističnih središč ruske vojske, saj predstavlja vhod v mesti Slovjansk in Kramatorsk v regiji Donbas, poroča britanski BBC.

Iz Kijeva so danes sporočili, da se napredovanje ukrajinske vojske nadaljuje. V zadnjih 24 urah naj bi ta ponovno zavzela več kot 20 krajev na severu regije Harkov in v regiji Doneck ter tam vzpostavila “popoln nadzor”.

Inštitut za vojne študije (Institute for the Study of War) s sedežem v Washingtonu podrobno spremlja in analizira dogajanje na bojiščih v Ukrajini. Stanje na terenu prikazuje tudi z zemljevidi:

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v nedeljo zahodne zaveznice pozval k dobavi še več naprednega orožja, saj naj bi, kot je dejal, hitra dobava približala ukrajinsko zmago in mir. Dodal je, da so ukrajinski uspehi na bojiščih njihovi skupni. Po navedbah Kijeva je v nedeljo več mest v regijah Harkov, Doneck, Zaporožje, Dnipro in Sumi ostalo brez elektrike. Za izpad je Zelenski okrivil rusko vojsko, ki naj bi ob umiku z zasedenih ozemelj napadala in rušila kritično infrastrukturo.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva je dogajanje označil za “dejanje obupa” ruske vojske po velikih izgubah. Po besedah guvernerja regije Harkov Olega Sinegubova naj bi bila v več naseljih prekinjena tudi dobava vode, pristojne službe pa naj bi si prizadevale obvladati več požarov, ki so ponekod izbruhnili.

Kremelj bo nadaljeval, dokler cilj ne bo dosežen

Rusko obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da ruske sile nadaljujejo z napadi v delih ukrajinske regije Herkov. Iz Kremlja pa so sporočili, da se bodo operacije ruske vojske v Ukrajini nadaljevale, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji. Rusko obrambno ministrstvo je sicer v dnevnem poročilu še navedlo, da ruske zračne, raketne in topniške sile “izvajajo natančne napade na enote in rezerve ukrajinskih oboroženih sil”, med drugim v mestnih središčih Kupjansk in Izjum.

Napredek ukrajinske vojske so v Moskvi sicer označili za “prerazporeditev sil”. “Posebna vojaška operacija se nadaljuje in se bo nadaljevala, dokler ne bodo doseženi prvotno zastavljeni cilji,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da ne vidi “nobenih možnosti za pogajanja” med Moskvo in Kijevom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo na srečanju s poslanci dume sicer nakazal, da ukrajinska stran zavlačuje s pogajanji, zunanji minister Sergej Lavrov pa je v pogovoru za televizijsko mrežo Rosija 1 poudaril, da Rusija pogajanj ne zavrača. Na te izjave se je že v nedeljo odzval svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je izpostavil, da dnevni red pogajanj lahko določa le Ukrajina, ta pa je osvoboditev celotnega ozemlja, plačilo odškodnine s strani Rusija in kaznovanje vojnih zločincev.

Vladimir putin
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje