Kaj “prinašata” letalonosilki, ki so ju ZDA premaknile na Bližnji vzhod?

Svet 16. Okt 202321:31 7 komentarjev
USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford (Foto: U.S Naval Forces Central Command/U.S. 6th Fleet/via REUTERS)

Podporo izraelskim silam, ki silovito napadajo območje Gaze, ZDA izkazujejo tudi z dvema letalonosilkama. Ena od njiju – Gerald R. Ford – je največja letalonosilka na svetu in je že priplula v bližino Izraela.

Po Hamasovem napadu na Izrael pred dobrim tednom dni in silovitem odzivu Izraela, ki od takrat nenehno bombardira območje Gaze, Združene države Amerike (ZDA) v vzhodno Sredozemlje premikajo dve letalonosilki. V času, ko se izraelske sile pripravljajo na kopensko ofenzivo na Gazo, grožnjo pa med drugim predstavlja tudi Hamasov libanonski zaveznik Hezbolah, bo po besedah predstavnikov ZDA njuna glavna naloga ta, da vpletene akterje odvračata od eskalacije konflikta.

Neimenovani visoki ameriški uradnik je po navedbah televizije ABC dejal, da je namen “v praksi in ne le z besedami nedvomno pokazati ameriško podporo izraelski obrambi”. Dodal je, da gre za “odvračalni signal za Iran, libanonski Hezbolah in kateregakoli drugega akterja v regiji, ki bi lahko razmišljal o izkoriščanju trenutnih razmer za eskalacijo konflikta”.

CNN ob tem izpostavlja, da prvotni načrti ne predvidevajo, da se ameriške vojne ladje pridružijo bojevanju na območju Gaze oziroma da sodelujejo v izraelskih operacijah.

USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford (Foto: U.S Naval Forces Central Command/U.S. 6th Fleet/via REUTERS)

Kot prva je na vzhod Sredozemskega morja oziroma v bližino obale Izraela priplula ameriška letalonosilka Gerald R. Ford, in sicer v začetku prejšnjega tedna.

Gre za najnovejšo ameriško letalonosilko, ki je obenem največja na svetu. Vključuje tudi jedrski reaktor.

Na krovu letalonosilke je lahko več kot 5.000 mornarjev in več kot 75 vojaških letal, oborožena pa je z raketami, s katerimi se lahko brani pred drugimi izstrelki, droni in letali. Letalonosilka prav tako vključuje napredne radarje, ki pomagajo pri kontroli zračnega prometa in navigaciji, navaja Reuters.

Največjo ameriško letalonosilko spremljajo še druge vojaške ladje: križarka USS Normandy ter rušilci USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney in USS Roosevelt. Te imajo zmogljivosti za boj zemlja–zrak, zemlja–zemlja ter boj proti podmornicam.

USS Dwight D. Eisenhower USS Dwight D. Eisenhower
USS Dwight D. Eisenhower (Foto: PROFIMEDIA)
USS Dwight D. Eisenhower USS Dwight D. Eisenhower
USS Dwight D. Eisenhower (Foto: U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Anderson W. Branch/via REUTERS )

V vzhodno sredozemsko morje pa skupaj s spremljevalnimi plovili prihaja še letalonosilka Dwight Eisenhower, ki je prvič izvedla operacije med iraško invazijo na Kuvajt leta 1990. Na njej pluje 5.000 mornarjev, na njenem krovu pa je lahko do devet eskadrilj letal (bojna letala, helikopterji in letala za izvajanje obveščevalnih ter izvidniških operacij), še piše Reuters.

Letalonosilka prihaja v spremstvu ladij USS Philippine Sea (križarka) ter še treh rušilcev, navaja STA.

Po neuradnih informacijah televizije ABC Pentagon razmišlja, da bi v bližino Izraela napotil še amfibijsko ladjo Bataan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje