Kaj so arheologi odkrili v 2.000 let starem jajcu?

Svet 13. Feb 202412:48 2 komentarja
kokošje jajce
Foto: PROFIMEDIA (slika je simbolična)

V osrednji Angliji so v mestecu Aylesbury našli jajce iz časov starega Rima, ki po 2.000 letih še vedno vsebuje tekočino. Šlo naj bi za mešanico beljaka in rumenjaka, ki sta se skozi čas zlila v eno tekočino.

Jajce naj bi pred leti našli v jami, iz katere so nekoč črpali vodo za varjenje piva, njegov izvor pa naj bi segal v obdobje med leti 270 in 300. Pred nekaj meseci so opravili ponoven pregled jajca, ki je verjetno kokošje. Slikanje z računalniško tomografijo je pokazalo, da sta v njem prisotna zračni mehurček in tekočina.

Edward Biddulph, vodja izkopavanj pri dobrodelni organizaciji Oxford Archaeology, je za dpa potrdil mnenje strokovnjakov, da gre pri najdeni tekočini za kombinacijo jajčnega beljaka in rumenjaka, ki sta se zlila v eno tekočino. “To jajce ima ogromen potencial za nadaljnje raziskave,” je dodal.

Starodavno jajce namreč odpira različna vprašanja, denimo o tem, kakšna vrsta kokoši ga je znesla, ter o reji in uporabi kokoši in ptic v času starega Rima. Biddulph je povedal še, da so na najdišču poleg jajca odkrili košaro, najdeni predmeti pa bi bili lahko del daritve rimskim bogovom podzemlja ob pogrebnem obredu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje