Kaj so jedli otroci, ki so po letalski nesreči 40 dni preživeli v džungli

Svet 12. Jun 202310:39 1 komentar
Reševalci z otroki v džungli
Colombian Military Forces via REUTERS

Otroci, ki so jih po letalski nesreči v džungli našli po več kot enem mesecu, so preživeli tudi s pomočjo moke, ki so jo jedli, in zaradi znanja, kaj je v džungli nevarno in kaj ni.

V Kolumbiji so po več kot petih tednih našli otroke, ki so v džungli preživeli strmoglavljenje letala.

Pri preživetju jim je pomagala moka iz manioke oziroma kasave, ki jo pogosto uporabljajo domorodna plemena v Amazoniji, piše CNN.

Otroci so po poročanju predstavnika posebnih enot kolumbijske vojske Pedro Arnulfo Sánchez Suárez jedli moko iz manioke, kar jim je pomagalo preživeti. Skupaj so po poročanju CNN pojedli tri kilograme te moke.

“Nekaj dni po nesreči so jedli moko, ki so jo prinesli s seboj. Sčasoma jim je zmanjkalo hrane in so si našli kraj, kjer so ocenili, da bi lahko preživeli,” je dejal Suárez.

Zaradi domorodnega porekla so odporni proti določenim boleznim v džungli, ob tem pa jim je pomagalo tudi poznavanje džungle – vedeli so, kaj jesti in česa ne, je še dodal Suarez. “Odločilno za preživetje je bilo tudi iskanje vode.”

Našli so jih po 40 dneh

Spomnimo, pogrešane otroke, stare 13, devet, štiri in eno leto, so našli v petek, 40 dni po nesreči letala v džungli na jugu Kolumbije. V nesreči so umrli vsi trije odrasli, med njimi mama otrok. Z letalom so jih odpeljali v vojaško bolnišnico v Bogoti, kjer so se že srečali s sorodniki. Zasluge za preživetje pripisujejo znanju in pogumu 13-letne deklice.

V obsežnem reševanju je sodelovalo 160 vojakov in 70 domorodcev, ki dobro poznajo džunglo. Na tem območju živijo jaguarji, kače in drugi plenilci, tam so prisotne tudi oborožene skupine tihotapcev mamil.

V gozd odvrgli 10.000 letakov

Ker jih je skrbelo, da bodo otroci še naprej tavali in jih bodo vedno težje našli, so v gozd odvrgli 10.000 letakov z navodili v španščini in domorodnem jeziku otrok, naj ostanejo, kjer so. Letaki so vsebovali tudi nasvete za preživetje, vojska pa je odvrgla pakete s hrano in ustekleničeno vodo. Reševalci so s helikopterjev otrokom predvajali tudi sporočilo s pozivom, naj ne tavajo okrog, posnela pa ga je njihova babica.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ki je v soboto otroke obiskal v bolnišnici, je proslavil njihovo vrnitev in dejal, da se bo njihovo preživetje “zapisalo v zgodovino”.

Reševalci sicer še vedno iščejo reševalnega psa Wilsona, ki je bil ključen pri najdbi nekaterih predmetov otrok v džungli, nato pa se je izgubil. Belgijski ovčar je pogrešan od 18. maja. Otroci so v džungli s psom preživeli nekaj dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje