Kaj sta se dogovorila Biden in Putin

Svet 12. Feb 202220:23 > 21:28 2 komentarja
Biden Putin
PROFIMEDIA

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob stopnjevanju napetosti na rusko-ukrajinski meji danes govoril s predsednikom ZDA Joejem Bidnom in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Biden je napovedal odločen odziv v primeru stopnjevanja napetosti, Washington je pripravljen tako na diplomatske pogovore kot tudi druge scenarije. Putin pa je v pogovoru z Macronom obtožbe na račun Rusije označil za provokativne špekulacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik ZDA Joe Biden sta sredi stopnjevanja napetosti govorila o kopičenju ruske vojske v bližini meje z Ukrajino. Biden je ruskega predsednika opozoril, da se bodo ZDA in njihovi zavezniki “odločno odzvali”, če bo Rusija “še” napadala Ukrajino, je sporočila Bela hiša.

“Predsednik Biden je ponovil, da bi nadaljnja ruska invazija na Ukrajino povzročila širše trpljenje in oslabila položaj Rusije,” so sporočili iz Bele hiše.

Poziv po poročanju Reutersa ni povzročil bistvenih sprememb, prav tako ni jasno, ali bo Rusija nadaljevala z diplomacijo ali vojaško akcijo. ZDA so pripravljene na diplomacijo, a Washington ostaja “enako pripravljen na druge scenarije”, so še sporočili iz Bele hiše.

Telefonski pogovor je potekal po varni liniji, govorila sta eno uro, poroča Reuters. Gre za prvi pogovor med Putinom in Bidnom od decembra lani.

Kremelj: Predsednika sta se dogovorila za nadaljevanje dialoga

Iz Kremlja so po pogovorih sporočili, da sta se Putin in Biden dogovorila za nadaljevanje dialoga. Moskva bo skrbno preučila stališča, ki jih je ameriški predsednik izrazil v telefonskem pogovoru z ruskim voditeljem Putinom, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil svetovalec v Kremlju Jurij Ušakov. “O našem odzivu bomo v bližnji prihodnosti obvestili naše partnerje in javnost,” je dodal.

Kremelj ne zna pojasniti, zakaj ZDA širijo napačne informacije, da želi Rusija napasti Ukrajino, je dejal in opozoril, da trenutne razmere ustvarjajo scenarij, po katerem bi ukrajinske sile lahko sprožile provokacijo. Obenem je Ušakov enourne telefonske pogovore med voditeljema označil za uravnotežene in dodal, da sta se “predsednika dogovorila za nadaljevanje stikov na vseh ravneh”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V pogovoru z Macronom Putin obtožbe označil za “provokativno špekulacijo”

Putin je danes po telefonu govoril še s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom. Ruski predsednik je obtožbe proti Rusiji o načrtovanju skorajšnje invazije na Ukrajino označil za “provokativne špekulacije”, so sporočili iz Kremlja.

Putin in Macron “sta razpravljala o razmerah v zvezi s provokativnimi špekulacijami o domnevni ruski invaziji na Ukrajino, ki jih spremljajo obsežne dobave sodobne oborožitve v to državo”. Kremelj tudi meni, da te obtožbe in ta vojaška sredstva ustvarjajo “predpogoje za morebitna agresivna dejanja ukrajinskih sil v Donbasu”, regiji na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija že osem let podpira oborožene separatiste.

Kot so sporočili iz Elizejske palače, sta se Macron in Putin pogovarjala uro in pol. Oba sta “izrazila željo po nadaljevanju dialoga” o tem, kako “napredovati pri uresničevanju dogovora iz Minska” glede Donbasa ter o “varnostnih razmerah in stabilnosti v Evropi”, so sporočili.

Več tisoč Ukrajincev v Kijevu enotno proti ruski grožnji

V Kijevu se je zbralo več tisoč Ukrajincev. S shodom so pokazali enotnost sredi strahu pred invazijo. Prebivalci so v koloni korakali skozi ukrajinsko glavno mesto in vzklikali “slava Ukrajini”. Nosili so ukrajinske zastave in transparente z napisi, kot je “Ukrajinci se bomo uprli”.

S tem so se Ukrajinci odzvali tudi na izjave predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je ljudem svetoval, naj ne bodo panični. Po poročanju Reutersa je zavrnil “prevelike količine informacij o veliki grozeči vojni”.

protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS
protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS
protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS
protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS
protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS
protest ukrajina protest ukrajina
Valentyn Ogirenko/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje