Kaj zajtrkujejo najbolj zdravi in najdlje živeči ljudje na svetu

Navdih 03. Dec 202305:44 3 komentarji
zdrav zajtrk, sadje, zelenjava, pogrinjek
Slika je simbolična (Foro: PROFIMEDIA)

Polnovredna živila rastlinskega izvora sestavljajo skoraj 80 odstotkov prehrane ljudi v modrih območjih. Mesa, rib in mlečnih proizvodov je malo.

Modra območja so tista območja na svetu, na katerih naj bi ljudje živeli dlje od povprečja. Na Zemlji je takih območij pet: japonski otok Okinava, grški otok Ikarija, polotok Nicoya v Kostariki in kalifornijsko mesto Loma Linda.

V teh krajih živi velik odstotek stoletnikov, pa tudi skupine starih ljudi, ki jih ne pestijo tipične zdravstvene tegobe kot dober del preostalega sveta – prekomerna telesna teža, bolezni srca in različne vrste raka, piše portal Punkufer. Prehrana prebivalcev na teh območjih temelji predvsem na polnovrednih živilih rastlinskega izvora, ki predstavljajo kar 80 odstotkov, dopolnjenih z manjšimi količinami mesa, rib in mlečnih izdelkov.

V nadaljevanju preberite in odkrijte, kaj najdlje živeči ljudje na svetu, ki živijo na modrih območjih, zajtrkujejo.

tradicionalni japonski zajtrk,, alge nori, juha miso
Tradicionalni japonski zajtrk (Foto; PROFIMEDIA)

Okinava (Japonska)

Prvi obrok na japonskem otoku je drugačen od tistega, ki ga po navadi zaužijemo pri nas. Tradicionalni zajtrk predstavljajo žitarice – običajno kuhani riž – s fermentirano sojino omako. Dostikrat ob tem jedo še tradicionalno juho miso, alge nori, svežo ali vloženo zelenjavo, košček na žaru pečene ribe in/ali tofu.

Ikarija (Grčija)

Prebivalci Ikarije dan začnejo s skodelico zeliščnega čaja – pogosto iz posušenih zelišč, ki so jih nabrali v naravi. Na tešče zaužijejo tudi žlico medu, nato pa skodelico toplega kozjega mleka, da bi tako okrepili imunski sistem. Za zajtrk pojejo kos polnozrnatega, doma spečenega kruha s sirom, jogurtom in zelenjavo z domačega vrta.

Loma Linda (Kalifornija, ZDA)

Kuhani ovseni kosmiči z doma pridelanim sadjem so priljubljeni zajtrk prebivalcev Loma Linde. Obogatijo jo s cimetom in viri rastlinskih maščob, kot so razni oreški, ter tako dobijo okusen in prehransko zaokrožen obrok.

riž, črn fižol
Foto: PROFIMEDIA

Nicoya (Kostarika)

Riž s fižolom je priljubljena kombinacija v Latinski Ameriki, ki jo tamkajšnji prebivalci zaužijejo vsaj enkrat na dan. Kostarika pri tem ni izjema. V modrem območju Nicoya je popularna kombinacija riža, črnega fižola in različnega sadja ali zelenjave – na primer avokada, papaje in banan. Zraven velikokrat postrežejo pečena jajca – na oko ali umešana.

Sardinija, Italija, kruh
Tipičen kruh na Sardiniji (Foto: PROFIMEDIA)

Sardinija (Italija)

Na tem italijanskem otoku je zajtrk v nasprotju z ostalo Italijo najpomembnejši obrok. Drugi Italijani dan raje začnejo s kakovostno kavo kot s hrano. Nekoč so pastirji na Sardiniji dan začeli s tankimi lepinjami iz pšenične moke, med katere so vtaknili košček domačega ovčjega sira, zraven pa popili skodelico mleka. Danes je priljubljen tudi star kruh, namočen v mleku, na mizi pa se lahko znajde tudi kakšen sadež, utrgan z drevesa na dvorišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje