Česa ne smete jesti za zajtrk

Magazin 27. Sep 202305:45 1 komentar
zajtrk, hotel, obrok, prehrana, hrana
PROFIMEDIA

Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov dneva, zato je precej pomembno, kaj bomo zaužili. Nutricionistka svetuje, katerim jedem se je bolje izogniti.

Čeprav je pomembno, da smo pri uživanju hrane zmerni, bi se nekaterim jedem morali izogibati, je za Cosmopolitan povedala nutricionistka Pippa Campbell, piše portal N1 Zagreb.

Beli kruh ali toast: V primerjavi s polnozrnatim vas bo beli toast nasitil za krajši čas, ker vsebuje manj vlaknin. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga pri vzdrževanju zdravega črevesja in zniževanju slabega holesterola.

Pečena jajca: Namesto pečenih jajc izberite mehko ali trdo kuhana. Dodajte jim gobe, ki vsebujejo vlaknine iz zdrave maščobe. Izogibajte pa se visokokaloričnim dodatkom, kot je kečap.

Samo smutiji: Samo sadni smuti je lahko preveč bogat s sladkorji. Zato mu dodajte malo listnate zelenjave, ki bo zmanjšala količino sladkorja in dodala več beljakovin. Smutiju lahko dodate tudi rastlinske proteine, s čimer boste podaljšali občutek sitosti.

Presladki kosmiči: Čeprav so kosmiči zdrava hrana, pazite, da jih ne sladkate preveč oziroma ne dodajate preveč sadja ali rozin. Prav tako bodite pozorni na velikost porcij.

Izpuščanje zajtrka ni koristno. Zajtrk je eden najpomembnejših obrokov dneva. Če ga boste izpustili, tvegate, da se boste pri naslednjih obrokih prenajedli, opozarja nutricionistka.

Aromatizirane instant kaše: Če jih uživate, pazite na velike deleže soli ali sladkorjev. Raje izberite surove kaše, ki jih sami skuhate, in jim dodajte sadje, ki jih bo naravno osladkalo.

Rogljički s polnili: Že rogljički sami po sebi so precej kalorični, polnila pa so lahko bogata s sladkorji ali maščobami. Raje izberite rženi kruh in ne pretiravajte z mastnimi namazi, kot so sirni namazi ali marmelade.

Žitne ploščice: Čeprav se zdijo zdrav, poceni in polnovreden obrok, so žitne ploščice pogosto polne sladkorja, beljakovin pa nimajo veliko. Zato raje izberite tiste, ki imajo več beljakovin in manj sladkorja.

Sendviči iz avtomatov: Velikokrat so polni maščob, sladkorja in soli. Raje si sendvič, po možnosti s polnozrnatim ali temnim kruhom, naredite sami.

Koncentrirani pomarančni sok: Bolj kot je hrana obdelana, več hranljivih snovi se v njej izgubi. Dober primer je prav koncentrirani pomarančni sok. Ta dostikrat vsebuje večje količine fruktoze, sadnega sladkorja, ki pa prav tako prispeva k zvišanju sladkorja v krvi. Raje si privoščite svežo pomarančo.