Kako bi v Italiji obdavčili banke? Vlada si je po kritikah premislila

Gospodarstvo 23. Sep 202319:07 2 komentarja
Georgia Meloni
Premierka Italije Georgia Meloni (Foto: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency/ABACAPRES/PROFIMEDIA)

Italijanska vlada je po kritikah dodatno omilila načrt obdavčitve bank. Kaj predlaga?

Italijanska vlada je po številnih kritikah še omilila načrt dodatne obdavčitve bank. Te bi lahko po spremenjenem predlogu, ki ga mora potrditi še parlament, izbirale med davkom na presežni dobiček ali povečanjem rezerv, ki jih ni mogoče izplačati v obliki dividend, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skladno s predlagano spremembo bi imele banke na izbiro tudi povečanje rezerv, enakovredno dvakratniku in pol zneska, ki bi ga predstavljala dodatna 40-odstotna obdavčitev.

Italijanska vlada je avgusta predstavljeni načrt o 40-odstotnem davku na presežne dobičke bank utemeljila z željo po razbremenitvi prebivalstva, ki se je znašlo pod pritiski visoke inflacije in obrestnih mer. Ukrep naj bi veljal le v letošnjem letu.

Italijanske banke na račun visokih obresti na posojila tako kot preostale finančne institucije v Evropi kujejo visoke dobičke. V Rimu so se zato odločili, da te presežne dobičke obdavčijo. Novi davek, ki je mnoge presenetil, naj bi v italijansko državno blagajno prinesel več kot dve milijardi evrov.

Več evropskih držav se je v zadnjem letu že odločilo za izredno obdavčitev bank. Med njimi je Španija, po kateri bi se zgledovalo slovensko finančno ministrstvo. Več v prispevku “Boštjančič za španski model obdavčitve bank. Pojasnjujemo, kakšen je“.

Ker se je na predlagano novost usul plaz kritik, poteza pa je tudi prestrašila vlagatelje in povzročila padec delnic italijanskih bank, je vlada ukrep nato omilila, tako da bi bil novi davek omejen na 0,1 odstotka finančnih sredstev banke. Zdaj se je očitno odločila za dodaten korak nazaj, do konca parlamentarne obravnave pa bi se lahko ukrep še spremenil.

Visoke obrestne mere so sicer ključno orodje Evropske centralne banke v boju s trdovratno inflacijo. Italijanska banka Intesa Sanpaolo je iz tega naslova v prvi polovici letošnjega leta zabeležila medletni skok dobička za 80 odstotkov na 4,2 milijarde evrov, Unicredit pa je polletje sklenil s 4,4 milijarde evrov dobička.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje