Kako bogata je bila pravzaprav družina McCallister v filmu Sam doma?

Magazin 24. Dec 202305:20 0 komentarjev
Sam doma
Foto: PROFIMEDIA

Oboževalci enega izmed najbolj kultnih božičnih filmov Sam doma se pogosto sprašujejo tudi o premoženju družine McCallister, ki živi v čudoviti hiši in si lahko privošči luksuzne počitnice. New York Times je poskušal odgovoriti na vprašanja s pomočjo ekonomistov in ljudi, ki so sodelovali pri nastajanju filma.

Bitka v filmu Sam doma med osemletnim Kevinom McCallisterjem (Macaulay Culkin) in vlomilcema, znanima kot Mokra razbojnika (Wet Bandits), se od premiere filma leta 1990 vsak božič vrti na televizijah po vsem svetu.

Vsako leto pa nekaterim gledalcem razkošni dom in življenjski slog McCallisterjevih vzbudita isto misel: sprašujejo se, kako bogata je ta družina.

New York Times se je obrnil na ekonomiste in ljudi, ki so sodelovali pri filmu, da bi našel odgovor.

Družina spada med odstotek najbogatejših

Na začetku filma eden od vlomilcev, Harry (Joe Pesci), pove svojemu kolegu Marvu (Daniel Stern), da je hiša McCallisterjevih glavna tarča v bogati soseski.

“To je ta, Marv, srebrna tuna (silver tuna),” pravi Harry, nato pa začne špekulirati, da je v hiši veliko “vrhunskega blaga”, vključno z videorekorderji, stereorekorderji, zelo lepim nakitom in “nenavadnimi tržnimi vrednostnimi papirji”.

Hiša je najboljši namig o tem, koliko denarja ima družina McCallister. Nahaja se na naslovu 671 Lincoln Avenue v predmestju Winnetka v Chicagu. To je po podatkih portala Realtor.com ena najdražjih sosesk v Združenih državah Amerike.

Hiša družine McCallister
Foto: PROFIMEDIA

Zdi se, da ima hiša dovolj prostora, da imajo Kevin in njegovi štirje bratje in sestre vsak svojo sobo, lahko pa sprejme tudi vojsko obiskovalcev.

Leta 1990 si je hišo lahko privoščil le odstotek gospodinjstev z najvišjimi dohodki v Chicagu in tako bi bilo tudi danes, menijo ekonomisti iz banke federalnih rezerv v Chicagu.

Ekonomisti so to ugotovili na podlagi podatkov o dohodkih gospodinjstev v statističnem območju Chicaga v letih 1990 in 2022, vrednosti nepremičnine, takrat veljavnih hipotekarnih obrestnih mer ter običajnih davkov in zavarovanja.

Ob predpostavki, da McCallisterjevi za stanovanje ne porabijo več kot 30 odstotkov svojega dohodka, so ekonomisti tudi ugotovili, da bi si dom lahko privoščilo gospodinjstvo z dohodkom 305.000 ameriških dolarjev leta 1990 (približno 665.000 ameriških dolarjev leta 2022). To je približno 277.000 evrov leta 1990 in 603 tisoč evrov leta 2022.

Sredi leta 2022 bi podobna hiša stala približno 2,4 milijona dolarjev.

Zakaj so McCallisterji tako bogati

V filmu Sam doma ni nikoli pojasnjeno, kaj delajo Kevinovi starši.

Na internetu, kjer je to vprašanje pogosto postavljeno, nekateri menijo, da je Kate McCallister modna oblikovalka, saj je v hiši več lutk, ki se kasneje pojavijo v enem od Kevinovih poskusov, da bi vlomilce zavedel, da v resnici ni sam doma.

Igralka Catherine O'Hara je javnosti najbolj znana kot mama Kevina McCallisterja v filmu Sam doma. Ta 68-letna večkrat nagrajena igralka je odraščala v Torontu v veliki družini, kakršno je imela v slavnem filmu, in tam leta 1974 začela nastopati v komedijah. Dobila je glavno vlogo v priljubljeni lokalni oddaji, v poznih 70. letih pa je posodila glas v številnih animiranih filmih. Leta 1980 je debitirala v filmu, no med zvezde pa jo je leta 1995 izstrelila uspešnica Sam doma in nato še Sam doma 2. »Obožujem praznični čas, vsako leto sem z otroki gledal božične filme. Tudi njih moram prisiliti, da gledajo Sam doma,« se je pošalila igralka. V zelo lepih spominih ima tudi svoje otroštvo in božične praznike: »Ko sem bila majhna, se je oče zame in mojih šest bratov in sester vsako leto oblekel v Božička in nas zabaval. Tako lepo smo se imeli. Potem sva z možem enako počela za najine otroke. To je zares čaroben čas in otroci morajo verjeti v pravljice in Božička.« Moža, producenta Bo Welcha, je spoznala na snemanju filma Beetlejuice, poročila sta se leta 1992, skupaj pa imata dva sinova. O'Hara aktivno igra še danes, v svoji štiridesetletni karieri pa je osvojila številne nagrade - zlati globus, Genie, Emmy, SAG in Canadian Screen, lani pa je sprejela tudi posebno nagrado za življenjsko delo kanadske vlade .
Kate McCallister. (Foto: PROFIMEDIA)

Todd Strasser, ki je napisal knjige po filmu Sam doma,  je v intervjuju dejal, da ga ustvarjalci filma niso tesno nadzorovali. Dodal je, da so bile smernice v bistvu naslednje: “Tukaj je scenarij, delaj, kar hočeš.”

Tako je v knjigi Kevinovo mamo naredil za modno oblikovalko zaradi manekenk, Kevinovega očeta pa za poslovneža, ker je bila to “varna odločitev”, je razložil.

Povedal je, da mu nikoli ni prišlo na misel, da bi podrobno razložil, kako so McCallisterjevi prišli do denarja; mislil je, da so “višji srednji razred”, vendar ne “superbogati”. “Ne vem, koliko sta McCallisterjeva zaslužila, zagotovo pa je to veliko naredilo za moj bančni račun,” je še poduhovičil Strasser.

Letalske vozovnice je plačal stric Rob

Pogosto omenjen podatek pri razglabljanju o bogastvu družine je njihovo božično potovanje v Pariz.

Polet 15 oseb v Pariz je drag, zlasti če štirje odrasli letijo v prvem razredu. Vendar Kevinovi starši ne plačajo letalskih vozovnic. Na začetku filma Kate McCallister policistu, ki je v resnici Harry v preobleki, pove, da je polete plačal možev brat.

Ta brat je stric Rob. V prvem filmu je nepomemben, vendar nekaj omemb, ki jih dobi, nakazuje, da je za družino zelo pomemben. Plača namreč vozovnice, prav tako pa ima stanovanje v Parizu, iz katerega se lepo vidi Eifflov stolp, v njem pa lahko biva kar 15 ljudi.

A to ni film o denarju …

Eve Cauley, scenografka filma Sam doma, je bila odgovorna za dekor, kot sta pohištvo in ozadje v hiši McCallisterjevih.

V elektronskem sporočilu za New York Times je zapisala, da dom ni bil drago opremljen, vendar je imel namenoma “veličasten, prestižen videz”.

Gledanje filma Sam doma
Foto: PROFIMEDIA

V času snemanja filma sta bili priljubljeni barvi za notranjo opremo mornarsko modra in prašno rožnata, je dejala Cauley. Vendar so jo slike Normana Rockwella in starinske božične voščilnice navdihnile, da je v družinskem domu uporabila nasičene rdeče, zelene in zlate barve.

Cauley je imela tudi nekaj nasvetov za ljudi, ki iščejo odgovor na vprašanje o premoženju družine. “Po mojem mnenju bi morali oboževalci, ki se prepirajo o dohodkih staršev ali ceni hiše, namesto tega preprosto uživati v filmu,” je dejala. To ni film o denarju, temveč film, ki bi ljudi moral razveseljevati med prazniki, je poudarila. In še danes jih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!