Kako je po ruski zasedbi videti Kačji otok

Svet 14. Mar 202209:10 > 09:37 0 komentarjev
kačji otok, ukrajina,
Maxar Technologies/CNN

V javnost je prišel prvi satelitski posnetek ukrajinskega Kačjega otoka, kjer so v prvih dneh vojne potekali hudi boji z močnim obstreljevanjem. Na sliki lahko vidimo poškodovane stavbe in številne kraterje, ki so nastali med obstreljevanjem otoka.

Satelitski posnetek je v nedeljo zajelo podjetje Maxar Technologies, z njega pa je razvidna škoda, ki jo je povzročilo rusko obstreljevanje. Na sliki je tudi ruska vojaška ladja, ki po zasedbi ostaja zasidrana v bližini otoka.

Kačji otok so ruske sile napadale v prvih dneh vojne, ukrajinski vojaki, nastanjeni na otoku, pa so se sprva upirali predaji. Kar nekaj časa je veljalo, da je bila celotna ukrajinska posadka v spopadih ubita, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je celo napovedal posmrtno odlikovanje z medaljo za hrabrost.

Ukrajinska vojska je kasneje sporočila, da so vsi vojaki s Kačjega otoka živi, vendar v ruskem ujetništvu. Odbili naj bi dva ruska napada, na koncu pa so se morali zaradi pomanjkanja streliva predati, je sporočila ukrajinska mornarica.

Ukrajinska stran je po spopadu poročala, da so ruski napadi uničili večino infrastrukture na otoku. Poškodovani naj bi bili oddajniki, svetilniki in druge zgradbe. Škodo, nastalo po ruskem napadu, lahko vidimo tudi na satelitski sliki, posneti v nedeljo. Poškodovane so stavbe v notranjosti otoka, na površju pa so vidni tudi s snegom prekriti kraterji, ki so nastali med obstreljevanjem. Ladja, ki je na sliki zasidrana blizu otoka, naj bi po ugotovitvah Maxar Technologies šlo za ladjo razreda Ropucha, ki se uporablja za amfibijska izkrcanja.

Kačji otok leži približno 48 kilometrov stran od najbolj južne ukrajinske celinske točke. Od Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je oddaljen nekaj manj kot 300 kilometrov.

Čeprav je otok velik le 18 hektarjev, je za Ukrajino pomemben predvsem zaradi nadzora nad svojim pomorskim območjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!