Kako lahko pitoni požrejo ogromen plen

Magazin 07. Okt 202219:40 0 komentarjev
Okrožje upravljanja z vodami Južne Floride

Dolgo je veljalo, da lahko pitoni plen, kot so jeleni, koze ali celo aligatorji, pogoltnejo zaradi velikosti svoje glave in telesa. A je nedavna študija to teorijo postavila na glavo.

Dolgo je veljalo prepričanje, da pitoni, ki lahko v dolžino merijo več kot pet metrov in tehtajo do 90 kilogramov, prav zaradi velikosti svoje glave in telesa lahko pogoltnejo ter prebavijo ogromen plen. A v nedavni študiji, objavljeni v reviji Integrative Organismal Biology, piše drugače. Pomembna je predvsem velikost pitonovega žrela – torej, kako široko lahko odpre usta.

“Eden od pogostih nesporazumov je, da kače premaknejo čeljusti, da bi pogoltnile plen,” je v četrtek za CNN povedal Bruce Jayne, profesor bioloških znanosti na Univerzi v Cincinnatiju in glavni avtor študije. “Ključna stvar pri kačah je, da imajo zelo gibljive čeljusti, a se čeljusti ne premikajo.” Pitoni torej pri goltanju ne premikajo čeljusti, ampak ogromen plen, kot so jeleni, koze in celo aligatorji – požrejo zaradi raztegljivega dela vezivnega tkiva, ki povezuje spodnjo čeljust z lobanjo.

Pri tem pa omenjenim plazilcem pomaga tudi kostna struktura na sprednjem delu ustne votline. “Leva in desna kost v ustni votlini nista združeni. In to je bistvena razlika med našimi spodnjimi čeljustmi in spodnjimi čeljustmi kač,” je opisal Jayne.

Ob tem pa izjemno raztegljiva koža okoli čeljusti omogoča, da se pitonova usta okoli plena raztegnejo še bolj, prav tako jim je v veliko pomoč dobro oblikovano zobovje. “Medtem ko imamo ljudje stranske zobe v eni vrsti, ga imajo kače v dveh. In prav to jim pomaga, da lahko plen porinejo naprej proti drobovju.”

Znanstveniki so med študijo analizirali 43 spečih burmanskih pitonov. Ekipa je izmerila njihovo ustno odprtino z uporabo številnih plastičnih predmetov, natisnjenih v 3D-tehniki, in izmerila, kako široko lahko posamezna kača raztegne usta.

V nasprotju s kobrami in ujedami burmanski piton ni strupen. Žrtev ne ubije z ugrizom, temveč jih zadavi, ovije se okoli plena, tesno stisne mišice in s tem omeji pretok krvi, preden ga pogoltne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!