Kako naj bi bila videti letala prihodnosti

Svet 17. Jun 202318:52 2 komentarja
X-plane
X-66A/Nasa

Nasa in Boeing bosta v sklopu programa X-plane začela testiranje eksperimentalnega letala X-66A. Njegova posebnost sta oblika in razpon kril, ki bi lahko prinesel ničelno stopnjo neto emisij toplogrednih plinov v letalskem prometu.

Bomo čez nekaj let čezoceanske lete opravljali s potniškimi letali, ki bodo bolj podobni jadralnim letalom? V sledenju cilja, da bi v ZDA do leta 2050 leteli z ničelno stopnjo neto emisij, bo Nasa začela testirati letalo X-66A, zračno plovilo prihodnosti.

Gre za eksperimentalno letalo, ki ga je Nasa v sklopu projekta Sustainable Flight Demonstrator razvila v sodelovanju z Boeingom in predstavlja velik korak k letalom z ničelno stopnjo neto emisij toplogrednih plinov. Kot so pojasnili pri Nasi, s testiranji X-66A, ki je del Nasinega programa X-plane, postavljajo temelje novodobnega letalskega potniškega prometa.

Od konvencionalnih potniških letal se X-66A razlikuje predvsem po revolucionarni obliki kril z izjemno velikim razponom, ki je kar okoli 50 odstotkov večji od kril na sedanjih potniških letalih. Ravno tehnologija kril bi pripomogla k znatnemu zmanjšanju porabe goriva in posledično veliko manj emisijam toplogrednih plinov. “X-66A bo pomagal oblikovati prihodnost letalstva, ki je čistejša, bolj zelena in tišja,” je ob predstavitvi dejal uslužbenec Nase Bill Nelson.

X-plane X-plane
Nasa
X-plane X-plane
Nasa
X-plane X-plane
X-66A/Nasa

“Nasine oči niso uprte samo v zvezde, ampak tudi v nebo. Z eksperimentalnim letalom želimo demonstrirati vrsto energijsko varčnih in za okolje emisijsko manj obremenjujočih tehnologij, ki jih letalstvo nujno potrebuje,” je dejal uslužbenec Nase Bob Pearce.

Posebna oblika in konfiguracija kril, oblikovana s pomočjo Boeingove tehnologije Transonic Truss-Braced Wing, bi v kombinaciji z ostalimi napredki v pogonskih sistemih, materialih in sistemski arhitekturi pripomogla h kar 30 odstotkov manjši porabi goriva in posledično velikemu zmanjšanju emisij v primerjavi z najboljšimi letali v svojem razredu, so prepričani Nasini razvijalci.

X-66A je del Nasinega programa X-plane. Nasa je program začela izvajati leta 1940, osredotočen pa je na razvoj revolucionarnih eksperimentalnih letal. X-66A bi lahko predstavljal enega najpomembnejših produktov programa doslej.

Projekti v sklopu programa X-plane praviloma niso osredotočeni na izdelavo novih prototipov za masovno proizvodnjo, temveč bolj v razvoj tehnologij, materialov in oblik, ki jih je nato mogoče integrirati v druge (obstoječe) modele letal.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje